(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Odvolejte středeční protest proti Uberu, vyzvala Krnáčová taxikáře

  • 25
Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v pondělí v otevřeném dopise vyzvala taxikáře, aby upustili od chystaného středečního protestu proti službám typu Uber. Sdružení českých taxikářů zatím formu protestu neupřesnilo.

Stejně jako říjnová blokáda letiště Václava Havla by podle primátorky i tento protest poškodil nejen obyvatele a návštěvníky hlavního města, ale především samotné taxikáře včetně těch, kteří se k akci nepřipojí (o chystaném protestu taxikářů jsme psali zde).

Krnáčová v dopise uvedla, že od 4. října platí novela silničního zákona, která umožňuje tvrdší postihy vůči nepoctivým řidičům taxi. „Jelikož město nahlíží stejně i na řidiče využívající aplikaci Uber, tak se tyto kontroly týkají opravdu všech přepravců. A to byl přeci i požadavek všech slušných taxikářů,“ napsala. Úředníci společně se strážníky za říjen provedli téměř 1200 kontrol, z toho se zhruba 200 z nich týkalo Uberu.

Krnáčová rovněž připomněla, že Městský soud v Praze musí znovu a důkladněji řešit spor mezi pražským magistrátem a pokutovaným řidičem Uberu. Původně městský soud sankci zrušil, Nejvyšší správní soud (NSS) ale vyhověl kasační stížnosti hlavního města. Na sdílenou přepravu je nutné pohlížet podle její faktické povahy a nestačí jen konstatovat, že ji zákon v době kontroly výslovně neupravoval, argumentoval správní soud.

Primátorka plánuje, že až bude jasné nové složení vlády, uskuteční se pracovní setkání příslušných ministrů, úředníků, dispečinků i zástupců digitálních platforem s cílem najít řešení, které „nebude zpátečnické a ani diskriminační pro žádnou ze zainteresovaných skupin“.

Test: Uber, Liftago, nebo taxi? Vyzkoušeli jsme, které auto si zavolat

„Samozřejmě ode mě neočekávejte, že se budu chtít bavit i s těmi, kteří vydírají Prahu,“ vzkázala Krnáčová protestujícím taxikářům. Jejich postup označila za absurdní a vyzvala je, aby od protestu upustili. „Ze všeho nejvíce tím poškozujete občany (vaše potenciální zákazníky), sami sebe, ale i vaše kolegy (kterých je většina), kteří město blokovat nechtějí,“ uzavřela primátorka.

Pražští taxikáři v pondělí potvrdili, že ve středu uspořádají v hlavním městě další protest, zatím ale neřekli, jakým způsobem. Lidem se předem omluvili za případné komplikace. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby ani taxametry.

Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy zhruba 2000.