Historická tramvajová linka 41

Historická tramvajová linka 41 | foto: Petr Hejna, DPP

Do Prahy se vrací historická tramvaj, cestující sveze o víkendech a svátcích

  • 2
V sobotu se do pražských ulic vrací historická tramvajová linka číslo 41. Tramvaj začíná a končí svou trasu v areálu Muzea MHD ve vozovně Střešovice a nabídne úchvatné výhledy na Prahu. Vstupné bude stejné jako loni, informoval Dopravní podnik hlavního města Prahy.

První spoj vyjede v sobotu v 10 hodin z Vozovny Střešovice. Vstupné zůstává stejné jako v loňském roce, dospělí za jízdu zaplatí 100 korun, snížené jízdné pro děti je 60 korun za jedno kolo. Cestující mohou také využít celodenní jízdenky pro linku číslo 42, které stojí 250 korun na celý den pro dospělé a 150 korun snížené. Tramvaje budou projíždět Prahou o víkendech a státních svátcích.

Historická linka číslo 41 proveze cestující mimo jiné přes Čechův a Mánesův most, stavět bude také na zastávce Letenské náměstí nedaleko Technického muzea na Letné.

Měnit se bude trasa linky číslo 23, která pojede o víkendu naposledy na Výstaviště a od pondělí začne opět jezdit po své pravidelné trase na Zvonařku.

Vyjede souprava z třicátých let

Po oba víkendové dny bude na linku nasazen vůz, který byl vyroben v roce 1930. Po vyřazení z pravidelného provozu sloužil jako záložní služební vůz a dopravní podnik ho využíval minimálně.

Na konci 80. let se začala připravovat experimentální modernizace jedné historické soupravy. Měla odstartovat éru turistických tramvají, a to zpočátku pod hlavičkou firmy Čedok.

Výlet vlakem: v pražských Střešovicích najdete tramvajové nebe

Rekonstrukci dokončil dopravní podnik v roce 1991, a tak souprava mohla zahájit provoz nostalgické linky 91. Rekonstrukce se ale nezdařila a vůz vybavený komponenty z tramvaje T3 byl nespolehlivý. Kvůli těmto problémům byla potřebná další rekonstrukce, která začala v roce 2003 a v dubnu 2004 vyjel vůz opět do terénu.