D1 je po pádu drátů vysokého napětí opět průjezdná, pomohla těžká technika

  • 61
V pátek o půl deváté večer přerušily provoz na 15. kilometru dálnice D1 v důsledku silného větru spadlé dráty vysokého napětí. Trasa tak byla v obou směrech neprůjezdná, po třetí hodině v sobotu ráno se ji za pomoci těžké techniky podařilo zprovoznit. Řidiči museli dálnici objíždět po okolních obcích, kde byl provoz velmi hustý.

„Docházelo ke komplikacím více než dost. Dálnice byla uzavřena z důvodu popadaných drátů vysokého napětí od půl deváté večer. Stanovili jsme objízdné trasy přes Jažlovice, Otice a Všechromy. Na trasách byly kolony, byl velmi hustý provoz,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí policie Michaela Richterová.

Dráty vysokého napětí spadly kvůli silnému větru a dešti. Dálnice se uzavřela krátce před 20:30, uvedlo Národní dopravní informační centrum (NDIC).

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) před 20:45 uvedl, že kolem Českého Brodu, Benešova a Říčan se vyskytují velmi silné bouřky s nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině a kroupami velkými do dvou centimetrů.

Na dálnici zůstalo mnoho aut. „Byla vytvořena záchranářská ulička, za což jsme byli rádi. Nicméně našli se tací, kteří se otočili na dálnici do protisměru a jeli tou záchranářskou uličkou, čímž znemožnili průjezd vozidel složek integrovaného záchranného systému,“ popsala Richterová.

Tito řidiči se nyní budou zpovídat policii, hrozí jim za přestup peněžitý trest od 5 do 10 tisíc korun, případně zákaz činnosti na jeden rok a ztráta 7 bodů.

Způsobená škoda bude zhruba 20 milionů korun. Došlo k destrukci pěti stožárů velmi vysokého napětí, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Energetici povedou elektřinu náhradní trasou, poškozené stožáry budou nahrazeny novými, které je třeba objednat. K jejich nahrazení na místě tak podle mluvčí dojde přibližně za půl roku.

Patnáct tisíc domácností bylo bez proudu

Silné bouřky v pátek večer připravily ve středních Čechách o dodávky elektřiny 15 tisíc domácností, hlavně v okresech Praha-východ a Benešov. Na vysokém napětí bylo šest poruch.

K sobotním 07:00 bylo podle Holingerové bez dodávek proudu kolem 1 300 domácností, z toho zhruba 200 na Benešovsku a 1 100 v okrese Praha-východ. Předpoklad byl, že se dodávky podaří obnovit do 12. hodiny. „Momentálně nám zbývá obnovit tisícovka domácností, bude to v odpoledních hodinách,“ řekla iDNES.cz před polednem.

Středočeští hasiči měli od pátečních 18:00 do sobotních 06:30 hlášeno celkově 77 událostí, z toho ve 44 případech šlo o pomoc s odstraňováním padlých stromů a v osmi případech o další technickou pomoc, která souvisela s bouřkou.

„Celkově ve Středních Čechách jsme evidovali popadané stromy na všech úsecích. Opravdu ten vítr a déšť byl silný. Naštěstí jsme nemuseli vyjíždět k žádným dopravním nehodám se zraněním,“ doplnila Richterová.

Nejvíce událostí bylo podle mluvčího středočeských hasičů Jana Sýkory v okresech Praha-východ a Benešov.

Bouřkou poškozené vedení vysokého napětí loni v červnu dočasně zastavilo provoz na dálničním křížení D1 a D46 u Vyškova. Dráty tam bylo nutné snést, protože hrozil jejich pád na dálnici a ohrožení provozu.

,