V pražských Dejvicích do vodovodního řadu pronikly nebezpečné bakterie (25....

V pražských Dejvicích do vodovodního řadu pronikly nebezpečné bakterie (25. května 2015) | foto: Yan Renelt, MF DNES

Za kontaminaci vody v Dejvicích dostali pracovníci vodáren peněžité tresty

  • 4
Dvojici zaměstnanců Pražských vodovodů a kanalizací, kteří čelili obžalobě kvůli plošné kontaminaci vody v Dejvicích a Bubenči, uložil soud peněžité tresty ve výši 140 tisíc a 100 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Obvodní soud pro Prahu 6 ve věci rozhodl takzvaným trestním příkazem, tedy bez vyhlášení hlavního líčení. Verdikt potvrdila mluvčí soudu Zuzana Barochová.

Obžalobu na dva zaměstnance Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) - tehdejšího vedoucího střediska provozu sítí Otakara Mrkvu a technoložku Pavlu Dobrou - podalo státní zastupitelství loni v dubnu.

Vinilo je z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim hrozilo až pětileté vězení nebo zákaz činnosti. Soud však dvojici uznal vinnou z mírněji postihovaného nedbalostního ohrožování zdraví závadnými potravinami. Za to jim mohl uložit maximálně půlroční odnětí svobody.

Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody od 24. do 28. května 2015. Požití vody znečištěné viry a bakteriemi způsobilo podle soudu zdravotní problémy nejméně 5 100 lidem, přičemž nejméně 33 z nich skončilo kvůli střevním potížím v nemocnici. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A.

Kontaminaci předcházela oprava vodovodního řadu pocházejícího z roku 1960. Mrkvovi obžaloba vyčítala konkrétně to, že před připojením potrubí zpět do distribuční sítě nezajistil kvalitní propláchnutí v celé jeho délce.

Dobrá pak podle spisu nenařídila provedení kontrolních laboratorních odběrů pitné vody z opravovaného řadu.

Oba zaměstnanci dříve v médiích jakoukoliv vinu odmítli, zastaly se jich i PVK. Pokud by Mrkva nezaplatil peněžitý trest ve výši 140 tisíc korun, musel by si odpykat sedm měsíců vězení. Dobrá by v případě neuhrazení uložených 100 tisíc korun strávila za mřížemi o dva měsíce méně.


Témata: Praha