Modré zóny budou i kolem stanice metra C Háje.

Modré zóny budou i kolem stanice metra C Háje. | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Jižní Město plánuje modré zóny, změní parkování u stanic metra

  • 368
Modré zóny se z centra Prahy šíří na periferii. Radnice Prahy 11 odeslala na magistrát projektovou dokumentaci, parkování na Jižním Městě chce upravit v roce 2013. Rezidenty vyjde karta na 700 korun ročně. Důvodem zavedení zón je každodenní příliv mimopražských řidičů zejména ke stanicím metra.

Důvodem je množství aut, jejichž řidiči své vozy odstaví na Jižním Městě a do centra jedou metrem. Podle radnice se tak Háje a Chodov v podstatě stávají neoficiálním parkovištěm P+R. Záměr již schválili radní Prahy 11 a odeslali projektovou dokumentaci k posouzení magistrátu.

"Když si projdete ulice zejména kolem stanic metra, zjistíte, že obrovské množství aut má registrační značku s písmenem S, jsou to tedy středočeské vozy. Lidé je tu jednak odstaví a jedou do centra metrem, nebo s přibývajícími pracovními místy sem jezdí do zaměstnání," uvedl místostarosta Prahy 11 Jiří Meixner.

Zóny, které by podle představ radnice měly chránit místní obyvatele parkující v rezidentním režimu, by měly mít kapacitu přibližně sedm tisíc aut. Primárně by měly být v okolí všech čtyř stanic metra, které v Praze 11 jsou, tedy Háje, Opatov, Chodov a Roztyly.

Například v okolí stanice Háje by měly být zóny v oblasti ohraničené ulicemi U Modré školy, Hviezdoslavova, Výstavní a Opatovská. Konkrétně potom třeba v Kupeckého, Kosmické, Horčičkově nebo Hviezdoslavově. Okraje vybraných ulic ale zmodrají i na opačné straně ve směru od Opatovské k Milíčovskému lesu.

Na Opatově se to zase týká třeba ulic Čalounova, Křejpského nebo U Chodovského hřbitova.

Také okolí stanic metra Chodov a Roztyly bude mít své modré zóny. Ty budou na Chodově jak v části mezi nákupním centrem a Kunratickým lesem, tak v oblasti mezi ulicemi Ryšavého a lesem. Na Roztylech budou zóny zejména v části od metra C Roztyly nahoru směrem k ulici Pod Chodovem - mezi nimi například Blatenská, Kloknerova nebo Babákova.

Pokud nedojde k nečekaným událostem, modré zóny začnou na Jižním Městě fungovat v první polovině příštího roku.

"Chodíme na pravidelné schůzky se zástupci bytových družstev, hovoříme o tom i s nájemci obecních bytů, většina našich obyvatel vidí parkování na Jižním Městě jako problém a k parkovacím zónám se staví pozitivně,“ řekl starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Modré zóny upraví parkování především v okolí čtyř stanic metra v Praze 11

Modré zóny upraví parkování především v okolí čtyř stanic metra v Praze 11