Policejní auto - Ilustrační snímek.

Policejní auto - Ilustrační snímek. | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Praha 1 čelí trestnímu oznámení kvůli milionové zakázce na nábytek

  • 6
Pražský Pirát Adam Zábranský podal trestní oznámení na radnici Prahy 1. Má totiž za to, že úřad obešel povinnost zadání veřejné zakázky při nákupu nábytku. Ten radnice odebírala od roku 2012 od firmy Spazio Designer Italiano, jejíž jednatelkou je šéfka sociální komise na Praze 1 Michaela Šupinová (ČSSD).

„Kdyby Praha 1 chtěla postupovat v souladu se zákonem, vysoutěžila by rámcovou smlouvu na nábytek v hodnotě například 20 milionů na období pěti let. Do soutěže by se tak mohli přihlásit další zájemci. Namísto toho třikrát uzavřela smlouvu v hodnotě dvou milionů korun, což je limitní hodnota pro to, aby soutěž dle zákona o veřejných zakázkách probíhat nemusela,“ vysvětlil Zábranský, v čem vidí problém.

Podle Zábranského Praha 1 navíc vyplatila velkou většinu peněz mimo rámec těchto smluv právě firmě Spazio Designer Italiano a také Deco Interiors. I tam  působí Šupinová. „Máme navíc podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestné činnosti v oblasti nakládání s majetkem a zadávání veřejných zakázek,“ vyjádřil se i člen Pirátů z Prahy 1 David Bodeček.

Praha 1  od roku 2012 uzavřela s firmou v níž působí Šupinová celkem tři smlouvy v maximální celkové hodnotě šest milionů korun. V trestním oznámení, které má iDNES.cz k dispozici, Piráti hovoří o tom, že městská část nábytkářské firmě vyplatila přes 28 milionů korun a „mohlo dojít k obcházení povinnosti k zadání veřejné zakázky“.

„Bližší informace k trestnímu oznámení nemám. Toto už řešil i pan Bodeček, takže Pirátská strana jde asi stejným směrem. Je to jejich politická kampaň,“ myslí si mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Komentuje tak fakt, že i jiný Pirát David Bodeček na městskou část již dříve oznámení podával, konkrétně podnět k antimonopolnímu úřadu.