Praha 1 chce vidět v oknech květinovou výzdobu. (Ilustrační snímek)

Praha 1 chce vidět v oknech květinovou výzdobu. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Praha 1 rozdá občanům desetitisíce na záhonky a truhlíky za oknem

  • 11
Vedení první pražské městské části chce, aby se v oknech domů objevilo více květin a přibylo víc zeleně ve dvorech a vnitroblocích. Vyhlásilo proto výběrové řízení na poskytnutí grantů, kterými chce podpořit zvelebování ulic a zlepšení životního prostředí. Z rozpočtu na to radnice vyhradila celkem 200 tisíc korun.

Obyvatelé Prahy 1 i majitelé domů v této lokalitě tak mohou od městské části získat grant. Zažádat o něj musejí nejpozději do 23. března.

Dotace mohou dostat konkrétně na tři různé oblasti: ochranu zvířat, květinovou výzdobu oken a zvelebení domovních dvorů. Na projekty týkající se péče o toulavá zvířata vyhradila Praha 1 částku 50 tisíc korun, na rozvoj zeleně ve společných prostorách domů a na květiny v oknech směřujících do ulic pak 150 tisíc.

Zájemci se mohou ucházet o částku od několika set korun až po sumu v řádu tisíců. "Ukazuje se, že tento program by potřeboval daleko vyšší finanční krytí, než jsme schopni z našeho rozpočtu poskytnout. Je ale lepší málo, ale cíleně podporovat, než peníze utratit zbytečně," komentoval výši vyčleněných prostředků na dotace starosta jedničky Oldřich Lomecký.

První městská část chce z vyhrazených peněz podpořit například projekty, které se budou týkat osvěty v péči či ochrany opuštěných zvířat, případně i jejich odchytu. V souvislosti s rozvojem zeleně a zkvalitnění životního prostředí pak bude radnice zpětně proplácet například zakoupené květiny, květináče a další nezbytné zahradnické potřeby.

Nákup květináčů a květin podpořila Praha 1 poprvé v roce 2005. Grant tehdy na tyto účely získalo asi padesát žadatelů. Byli to jak jednotlivci, tak i společenství vlastníků či firmy. Finanční prostředky vyčleněné radnicí byly ale oproti dnešku dvojnásobné.