V Praze vyhořela hala trampolínového centra, budovu možná strhnou

  • 71
V pražských Vysočanech vyhořelo sportovní centrum. Škody se odhadují na 20 milionů korun. Budova má poškozenou štítovou stěnu a hrozí její zřícení. Jestli půjde celá hala k zemi rozhodne až statik. V hale mohly být kromě sportovního vybavení i sklady obchodníků, tvrdí policii svědci požáru.

Podle reportéra iDNES.cz nyní vyslýchá majitele haly policie. Na místě se objevili také svědci, podle kterých nefungovalo v budově jen sportovní centrum, ale v části také jakési sklady vietnamských obchodníků. „Překládali tady boty,“ uvedl svědek. I těmito informacemi se bude policie při vyšetřování zabývat.

Hasiči dostali velkou část požáru pod kontrolu ještě před půlnocí z pátku na sobotu. Po sedmé hodině ráno na místě zůstala jednotka, která provádí dohašování skrytých ohnisek požáru a k vyhledávání používá termokameru.  

Přesto se zřítil strop budovy. Většina hasících prací proto probíhala z vnějšku haly. S ohledem na větší počet jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. S plameny postupně během noci a rána bojovalo šest profesionálních a deset dobrovolných jednotek, tedy asi 80 hasičů.

Jednotky záchranářů, hasičů a policie nemusely z budovy nikoho evakuovat. Podle Kavky bylo centrum poslední zhruba tři týdny nevyužívané. V hale do října působilo centrum Freestyle Kolbenka.

Centrum koncem měsíce na Facebooku k uzavření haly uvedlo, že je majitel haly na jaře požádal o razantní zkrácení nájemní smlouvy. Podle centra chtěl majitel halu zbourat a postavit na místě lukrativnější nemovitost.

Podívejte se, jaké atrakce centrum nabízelo

Plameny se podle mluvčího hasičů  sice podařilo hasičům dostat pod kontrolu, ale štítová stěna je silně poškozená.

10.listopadu 2018 v 09:20, příspěvek archivován: 10.listopadu 2018 v 09:23

Na místě jsou v tuto chvíli vyšetřovatelé hasičů, kteří spolupracují s vyšetřovateli @PolicieCZ. Velitel zásahu z holešovické stanice rozhodl, že do budovy není možný vstup bez povolení statika. Stále dohašujeme skrytá ohniska. Po odjezdu hasičů bude případ předán @PolicieCZ https://t.co/ykMXTAvBZP

Část střechy haly se zřítila ještě večer, v budově hořel převážně molitan a vybavení sportovního centra. Na místě byla také těžká technika ze Zbirohu. Až statik rozhodne, jetli se bude nestabilní stěna haly bourat.  

Při požáru z hořící budovy stoupal hustý dým. celou situaci tak monitorovala chemická laboratoř. Podle policie ale měření neukázalo žádné nebezpečné hodnoty, lidem v okolí proto pouze doporučili, aby omezili větrání svých domácností. 

,