Pražskou rozhlednu Doubravka poškodil nad ránem požár

  • 16
Požár ráno poničil dřevěnou rozhlednu Doubravka v pražských Kyjích. Plameny se hasičům podařilo rychle uhasit, jedna ze tří patek rozhledny je ale požárem poškozena.

Zprávu o požáru rozhledny dostali hasiči kolem 5:45. Na místo vyrazili dobrovolní i profesionální hasiči. Kvůli špatně přístupnému terénu se první jednotka dostala na místo zhruba za 13 minut. 

„Kolegové zjistili, že hoří jedna ze tří stabilizačních částí rozhledny do výšky asi šesti metrů. Nasadili jeden proud vody a rychle ten požár uhasili,“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Hasiči konstrukci rozhledny zkontrolovali termokamerou. K rozhledně byl povolán i statik. Před polednem vyšetřovatelé oznámili, že příčinou nebyla technická závada.

„Vyšetřovatelé proto prověřují, zda k požáru došlo nedbalostí nebo úmyslně,“ dodal Kavka s tím, že škoda byla odhadnuta na 500 tisíc korun.

Podle starosty Prahy 14 Radka Vondry (TOP 09) shořela kůlna ukrytá v noze rozhledny a část výztuží. Kromě akátového dřeva rozhlednu tvoří modřínové dřevo a ocelové prvky. 

Rozhledna zůstane stát

Experimentální, 23,5 metru vysokou vyhlídkovou věž z akátového dřeva, navrhl architekt Martin Rajniš z ateliéru Huť architektury. 

Podle jeho spolupracovníků se rozhledna nebude muset celá rozebírat, ale pouze se vymění poškozené části. Opravit ji chtějí co nejrychleji.

„Veškeré statické rezervy jsou vyčerpané, takže nesmí příliš zafoukat. Město co nejdříve u jedné nohy vybuduje podpůrnou konstrukci a my to neodkladně opravíme,“ řekl spoluautor rozhledny architekt David Kubík.

Rozhledna Doubravka v přírodním parku Čihadla v Praze 14 byla zpřístupněna v půlce června 2018. Rozhledna vznikla z iniciativy Městské části Praha 14, která je i vlastníkem stavby. 

,