V Nymburku hoří bývalá výtopna. (14. dubna 2021)

V Nymburku hoří bývalá výtopna. (14. dubna 2021) | foto: HZS Středočeský kraj

Bývalou výtopnu v Nymburku někdo zapálil, požár blokoval provoz železnice

  • 8
Ve středočeském Nymburku začala ve středu okolo 20. hodiny hořet bývalá výtopna. Na místě zasahovalo jedenáct hasičských jednotek s osmi vodními proudy. Vyhlášený byl druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. Vyšetřovatelé následně stanovili jako příčinu požáru úmyslné zapálení.

„Oheň způsobil na budově plné starého dřeva škodu zhruba 300 tisíc korun,“ informoval mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Informaci o požáru zveřejnili v podvečer na svém twitterovém účtu středočeští hasiči. „Zasahujeme v Nymburku u požáru bývalé výtopny o půdorysu 15x30 metrů,“ uvedli na Twitteru.

Hasiči na místo vyjížděli kolem 20. hodiny. Oheň budovu zcela zachvátil a na místě vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. 

Na místo dorazily desítky hasičů. Podle informací zasahovalo jedenáct hasičských jednotek. „Požár je lokalizován. Na místě nyní dochází k redukci jednotek,“ uvedli hasiči okolo 21. hodiny.

Hasiči ochlazovali i okolní budovy, aby zabránili rozšíření ohně. „Po jednadvacáté hodině došlo k destrukci celé střešní konstrukce. Její propadlá kovová krytina značně komplikovala dohašování, takže hasiči museli zasahovat velice opatrně,“ popsal zásah mluvčí hasičů.

Podle Gabriela v objektu nebyl žádný člověk. Lidé z preventivních důvodů neměli v okolí větrat, ale do ovzduší neunikly žádné nebezpečné látky.

Kvůli vysokým teplotám poblíž železniční troleje Správa železnic ještě během večera kontrolovala, zda nebylo poškozeno trakční vedení.

Vlaky nejezdily v úseku Nymburk hlavní nádraží - Nymburk město do 22:10. Rychlíky byly do té doby vedené odklonem, regionální dopravu zajistily náhradní autobusy.

„Hodinu po půlnoci už na místě zbyli jen hronětičtí dobrovolní hasiči, kteří dostali za úkol hlídání požářiště do ranních hodin,“ dodal Gabriel.

Vyšetřovatel podle něj vyčíslil škodu vzniklou požárem na 300 tisíc korun, hasiči uchránili majetek odhadem za milion korun. „Jako příčinu vzniku požáru stanovil úmyslné zapálení. Při požáru ani během jeho likvidace nebyl nikdo zraněn,“ uvedl mluvčí.

,