U Kytína na Příbramsku zasahují hasiči u požáru lesa (ilustrační snímek)

U Kytína na Příbramsku zasahují hasiči u požáru lesa (ilustrační snímek) | foto: Michal Horner, HZS Ústeckého kraje

U Mníšku pod Brdy lehla popelem lesní školka, oheň hasil i vrtulník

  • 1
Požár lesa nedaleko Mníšku pod Brdy zaměstnal v sobotu odpoledne několik jednotek hasičů. Plameny zachvátily asi tři hektary porostu. Kvůli obtížné dostupnosti musel být povolán i vrtulník. Škoda je sto tisíc korun.

"Informaci o hořícím lese jsme dostali z letadla," sdělila mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Pilot ale nebyl schopen sdělit přesné místo, kde hoří. Jak nakonec hasiči zjistili, hořela lesní školka u Kytína.

"Oheň zasáhl plochu 200 krát 150 metrů, kromě lesní školky hoří i část lesa," popsala v půl třetí odpoledne rozsah požáru Kostková. Právě kvůli zdržení, které hasiči nabrali zjišťováním místa požáru, a špatně přístupnému terénu si vyžádali pomoc vrtulníku. Kvůli teplému počasí hrozilo, že by se oheň mohl rychle šířit.

"Helikoptéra s bambi vakem provedla první shoz ve dvě hodiny odpoledne, počítáme ještě s dalšími čtyřmi shozy," doplnila hasičská mluvčí. Mezitím na místo dorazilo i osm jednotek hasičů, kteří nedlouho po prvním shozu vody dostali živel pod kontrolu.

Chvíli před šestou hodinou odpoledne už probíhalo jen dohašování požáru, jehož příčinou byla podle vyšetřovatele nedbalost. "Způsobená škoda je 100 tisíc korun, uchránit se podařilo hodnoty ve výši 500 tisíc korun," uzavřela Kostková.

U Kytína na Příbramsku hořely tři hektary lesa

U Kytína na Příbramsku hořely tři hektary lesa