Na Mladoboleslavsku hořely louky a lesy kvůli jiskrám od vlaku

  • 4
Mezi obcemi Bakov a Bělá pod Bezdězem hořely louky a lesy na několika místech podél železniční trati. Požár pravděpodobně vznikl od jisker z projíždějícího vlaku a také vlivem sucha. Na místě zasahovali hasiči i s hasicím letadlem.

„Došlo tam k tomu, že na trati mezi Bakovem a Bělou jel velmi pravděpodobně vlak s technickou závadou na brzdách. V důsledku toho pravděpodobně došlo k zapálení tohoto přírodního porostu na mnoha místech,“ informoval mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Po 19. hodině hořelo zřejmě už jen v lesní školce, hasiči ale ze vzduchu zkoumají, jestli nehoří ještě jinde, řekl Gabriel.

Požáry hasily dva vrtulníky a letadlo, na zemi bojovalo s požáry více než sto hasičů, kteří měli k dispozici desítky vozidel. Hasiči taktéž aktivovali leteckou hasičskou službu. U požáru bylo i hasičské letadlo a také policejní vrtulník s bambi vakem. Na místo nyní dorazí dvoucestné vozidlo od drážních hasičů, které umí jezdit po kolejích. Hasiči následně zkontrolují plochu přímo z kolejí.

Jedná se zřejmě o plochu několika hektarů. „Tím, že to není jedna souvislá plocha, tak si i velitel zásahu musí rozdělit na několik sektorů, v tento okamžik tak nikdo není schopen říct celou plochu,“ dodal Jaroslav Gabriel.

Před 18. hodinou hasiči již některé z požárů uhasili. Zásah je podle Gabriela rozdělený do několika událostí, u některých z nich zvýšili stupeň požárního poplachu na druhý ze čtyř možných. Gabriel řekl, že pokud by hasiči požáry evidovali jako jednu událost, byl by zřejmě vyhlášen čtvrtý, tedy zvláštní stupeň poplachu.

Provoz na trati je podle webu Českých drah přerušen. Omezení se dotkne osobních vlaků i rychlíků a cestující musí využít náhradní autobusovou dopravu.

Na místě bylo podle Gabriela zřízeno stanoviště, kde vrtulníky nabírají vodu. Jejich zásah je podle něj velice rychlý, vrtulníky provádějí jeden shoz vody za druhým. K místu události bylo dopraveno také letecké palivo, aby vrtulníky nebyly limitovány jeho spotřebou. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý - zvláštní, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

,