Požár hotelu v Náplavní ulici

Požár hotelu v Náplavní ulici | foto: HZS PrahaMetro.cz

Počet obviněných kvůli požáru pražského hotelu v Náplavní ulici se rozrostl

  • 0
Pražští kriminalisté rozšířili počet obviněných v případu tragického požáru v hotelu v Náplavní ulici v centru metropole. Kvůli tragédii, která si v lednu 2018 vyžádala pět obětí, nyní stíhá tři cizince a jednu firmu. Policisté již na konci předloňského roku vyloučili, že by požár někdo založil úmyslně.

Kriminalisté na konci roku 2018 obvinili dva zaměstnance hotelu, kteří měli na starost požární zabezpečení objektu. Zabezpečení bylo v době vzniku ohně vypnuté, což byl podle policie jeden z hlavních důvodů tragických důsledků požáru. 

Pracovníky začala policie stíhat pro obecné ohrožení z nedbalosti, za které jim hrozí kvůli způsobeným úmrtí až desetileté tresty vězení. Také škoda se vyšplhala na deset milionů korun.

V současnosti již stíhá tři cizince a jednu firmu.

„Policejní orgán již vydal usnesení o zahájení trestního stíhání, nicméně ta ještě nebyla doručena všem obviněným, proto zatím další podrobnosti sdělovat nebudeme,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda.

Obvinění bude nyní podle něj potřeba přeložit a zaslat do ciziny.

Policie musela podle dřívějšího Svobodova vyjádřená v případu doplňovat dokazování. Původní obvinění totiž státní zastupitelství zrušilo. Podle něj policie dostatečně neprokázala, že provozovatel hotelu na pracovníky smluvně přenesl zodpovědnost za plnění povinností na úseku požární ochrany.

Podle policie požár vznikl na dvoře hotelu pravděpodobně od nedopalku cigarety. Podle vyjádření kriminalistů se požár ze dvora rozšířil do recepce a poté do celého hotelu.

V případě, že by správně fungovalo požární zabezpečení, oheň by se izoloval pomocí speciálních dveří. Ty však byly otevřené, protože zaměstnancům hotelu překážely v průchodu.

Zároveň bylo vypnuto elektrické zabezpečení, které kromě požárního alarmu mělo také zajistit vypnutí elektřiny a zapnutí odvětrávání. Právě zamoření hotelu kouřem stálo všechny oběti požáru život.

Hasiči z budovy evakuovali zhruba 80 lidí. Ještě před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka podlehly zraněním později v nemocnici. V březnu téhož roku se na Facebooku hasičů přihlásila rodina dalšího z hostů, který zemřel na následky požáru po dvou měsících v holandské nemocnici.

16. listopadu 2018

,