Už v průběhu vyšetřování měli hasiči jasno, jak asi ničivý oheň propukl. „K požáru došlo bezprostředně po odchodu zaměstnanců po směně. Následný rozvoj požáru byl v jednotkách minut,“ sdělil loni na jaře vyšetřovatel hasičů Libor Pospíšil.
Policejní vyšetřování kriminalisty dovedlo k tomu, že za požárem zřejmě stojí jeden ze zaměstnanců a rozhodně to nebyla náhoda.
„Krajští kriminalisté obvinili dvaadvacetiletého, dnes již bývalého zaměstnance firmy z trestného činu obecné ohrožení, kterého se měl dopustit úmyslným jednáním,“ uvedl mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. O vině stíhaného mladíka ovšem teprve rozhodne soud.
Dražší energie, méně ryb
|
Škoda na objektu se vyšplhala na závratných 230 milionů korun a budova musela být stržena. Pro firmu to tehdy pochopitelně byla velká rána. „Nicméně už 21 dnů po této nešťastné události se nám podařilo výrobu obnovit v provizorních prostorech,“ připomíná Predrag Bilić, ředitel závodu Bidfood Kralupy nad Vltavou. Dnes na místě shořelé budovy stojí zcela nový, o polovinu větší moderní provoz.
Přípravy na stavbu nové budovy byly zahájeny ihned po odklizení trosek loni v lednu a naplno se vše rozběhlo v květnu, kdy bylo vydáno stavební povolení.
„Nová balírna čerstvých ryb má plochu 2 500 metrů čtverečních, což je o 1 000 metrů více, než měla původní. Celý objekt včetně nových strojů a technologií nás vyšel na 400 milionů korun,“ říká Predrag Bilić.
Kromě balírny čerstvých ryb jsou v novém objektu ještě nové šatny a sociální zázemí pro zaměstnance, sklad obalových materiálů, prostory údržby a balírna s expedicí masa.
O 50 procent větší kapacita
Nové prostory, které umožnily navýšit kapacitu výroby ryb až o 50 procent oproti původnímu shořelému provozu, jsou zároveň úspornější. „Při výstavbě jsme kladli důraz na ekologičnost a bezpečnost objektu. Máme zde LED osvícení, samozhasínání a nejmodernější protipožární systém,“ dodává ředitel. Zároveň firma investovala do větší automatizace výroby a nejmodernějších strojů. Nové výrobní linky vyšly na 45 milionů korun. Třeba nová automatická balička do ochranné atmosféry umožní výrobu dvou různých formátů bez nutnosti výměny forem. Rychlejší expedici oblíbeného filé z lososa zase umožní výkonnější a rychlejší filetovací linka na lososy spolu s novým vakuovacím balicím strojem pro balení celých filet.
Navýšení kapacity výroby si vyžádalo i menší personální posilu. „V původní balírně pracovalo 50 lidí, v nové je to 70 zaměstnanců. Tento počet kolegů zvládne měsíčně zpracovat na 300 tun čerstvých a chlazených ryb,“ podotýká mluvčí podniku Alena Šteffelová.
Firma se stará o to, aby pracovníci zvládali práci v chladném prostředí, které mnozí v horkém létě spíše vítají. „Kolegové jsou na nižší teplotu již zvyklí. Díky tomu, že je konstantní a pohybují se v ní během celého pracovního dne, tak jim příliš nevadí. Stávají se z nich otužilci a nemocnost je v tomto provozu velmi nízká,“ říká Šteffelová s nadsázkou.
Samozřejmě firma lidem zajišťuje potřebné teplé vrchní i spodní oblečení, stejně jako zázemí s nabídkou teplých nápojů a možností ohřát se.