VIDEO: Vánočním stromem pro Prahu je smrk z podhradí Křivoklátu

  • 5
Z dvou desítek kandidátů na vánoční strom byl vybrán smrk ztepilý z Roztok u Křivoklátu. Cesta na Staroměstské náměstí v Praze mu potrvá dva dny. Podívejte se, jak ho specializovaná firma připravila na transport.

Smrk rostl 66 let na soukromém pozemku v blízkosti Berounky nedaleko hradu Křivoklát. Vysadila jej tam jedna z místních rodin, které posloužil jako živá ozdoba Vánoc. To ale bylo ještě v době, kdy se kvůli malé výšce snadno vešel do místnosti.

Za tu dobu smrk vyrostl do výšky úctyhodných 24 metrů a na pozemku začal tak trochu překážet. „Sahá do drátů vysokého napětí a mohl by je poškodit. Také jeho kořeny prorůstají břehem kamenného kanálu. Vlivem silného větru by mohlo dojít k jeho vyvrácení, takže jsme počítali s jeho pokácením i přesto, že je strom zdravý,“ popsal Josef Fryauf, majitel pozemku, na kterém velikán rostl.

To, že by se mohl stát vánoční ozdobou srdce Prahy, Fryaufa vůbec nenapadlo. Do soutěže o nejkrásnější jehličnan pro Staroměstské náměstí jej přihlásil totiž někdo jiný. Podle organizátorů to byl muž, jenž návrhy na kandidáty posílá pravidelně. Letos se v soutěži sešlo hned 23 tipů.

Nicméně nápad poslat smrk ztepilý Pražanům majitele pozemku potěšil. „Než aby byl rozřezán, udělá radost lidem, a hlavně dětem až se rozzáří společně s jejich očima na Staroměstském náměstí ve vánočním čase,“ řekl Fryauf.

Pouť smrku započala v neděli ráno, kdy se do jeho kmene pustil několikanásobný šampion v kácení motorovou pilou Jiří Vorlíček. Nápomocný mu byl jeřáb. Samotnou přepravu z Roztok na Berounsku zajistí 32tunový nákladní vůz. Na něj jej přepravce naložil již očištěný a zkrácený na délku 22 metrů.

Do Prahy se tento rozměrný náklad vydal v neděli odpoledne. Jeho pouť bude pokračovat ještě v noci z pondělí na úterý. Na Staroměstské náměstí přijede v úterý po půlnoci. Ve dvě hodiny ráno by měl již stát na místě, které mu je vyhrazeno. 

Na rozsvícený stromeček se mohou lidé těšit v sobotu 2. prosince v 17:30.

Rozsvěcení je již tradičně spojeno s charitativní akcí Rozsviťte s námi Prahu, v rámci níž si mohou lidé symbolicky pomocí dárcovské SMS zakoupit žárovku na stromě.

,