Hasiči likvidovali požár plachty lešení hotelu Juliš na Václavském náměstí v...

Hasiči likvidovali požár plachty lešení hotelu Juliš na Václavském náměstí v Praze. Z objektu museli evakuovat 72 lidí (24.7.2017). | foto: HZS Praha/Jan Kostík

Za požár hotelu Juliš mohl zkrat osvětlení, při opravách nebylo vypnuté

  • 0
Loňský požár hotelu Juliš na Václavském náměstí v Praze způsobila technická závada neonového osvětlení. Požár vznikl kvůli rekonstrukci, během které nebyla vypnuta část osvětlení. To způsobilo zkrat a následný požár.

„Během rekonstrukce nebyl vypnut jeden světelný okruh a dešťová voda stekla na obnažené měděné elektrické vodiče a další části elektroinstalace. To způsobilo zkrat a následný požár,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

Podle kriminalistů se nikdo nedopustil trestného činu. Jeden člověk se podle Daňka mohl dopustit přestupku proti zákonu o požární ochraně.

Požár vypukl loni 24. července večer. Hasiči u požáru hotelu zasahovali dvě hodiny. Oheň vypukl ve čtvrtém patře hotelu a šířil se po plastovém zakrytí lešení do dalších poschodí hotelu. 

Dovnitř hotelu se požár nerozšířil, ale kvůli zplodinám, které se dostaly do všech pater budovy, bylo evakuováno 72 lidí. 

Hotel Juliš se nachází ve spodní části Václavského náměstí. Přední strana funkcionalistické stavby je orientována na náměstí a vzadu sousedí s Františkánskou zahradou. 

V letech 1998 až 2003 byla budova zrekonstruována.

25. července 2017

,