Někdo posprejoval sochu Winstona Churchilla na Žižkově. (11.6.2020)

Někdo posprejoval sochu Winstona Churchilla na Žižkově. (11.6.2020) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Poškození tří pražských soch zůstane bez trestu, policie vandaly nedopadla

  • 9
Ani v jednom ze tří loňských případů poškozených či pomalovaných pražských soch policie nevypátrala pachatele. Vyšetřovatelé v posledních týdnech odložili poškození sochy Winstona Churchilla i Jana Nerudy. Už dříve bez výsledku uzavřeli i vyšetřování vandalismu na soše Edvarda Beneše.

Vyšetřování posprejování sochy Winstona Churchilla policie uzavřela koncem loňského roku, vyšetřování poškození sochy Jana Nerudy skončilo v uplynulých dnech.

„V obou případech byla věc odložena, jelikož provedeným prověřováním nebyl zjištěn konkrétní pachatel. Pokud v budoucnu vyvstanou nové  skutečnosti, tak bude případ znovu otevřen,“ oznámil mluvčí policie Jan Rybanský na dotaz portálu iDNES.cz k vývoji vyšetřování. 

K posprejování podstavce sochy britského politika, na které se objevil nápis „Byl rasista“ a „Black lives matter“, se v prohlášení na webu A2larm přihlásily dvě aktivistky. Podle policistů ale pachatelkami nebyly. 

Bez trestu zůstává i vandalismus na soše Jana Nerudy v Petřínských sadech, kterou někdo převrátil z podstavce. Že by socha spadla sama, vyvrátil restaurátor, podle kterého bylo kotvicí uchycení v dobrém stavu.  

Třetím loni poškozeným dílem byla bronzová socha prezidenta Edvarda Beneše. Té někdo pomaloval podstavec hesly „rasista“ a „masový vrah“. I v tomto případě se viníka nepodařilo vypátrat.