Pamětní desku věnovanou členům Ruské osvobozenecké armády vytvoří umělec David Černý.

Pamětní desku věnovanou členům Ruské osvobozenecké armády vytvoří umělec David Černý. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vlasovce v Řeporyjích připomene pamětní deska, vytvoří ji umělec David Černý

  • 68
Zastupitelé městské části Praha-Řeporyje se usnesli, že pamětní desku věnovanou členům Ruské osvobozenecké armády vytvoří umělec David Černý. Deska bude umístěna na Řeporyjském náměstí.

O zpracování pamětní desky informoval radniční časopis Řeporyjské echo.

„Ano, zastupitelstvo odsouhlasilo, že pamětní desku navrhne umělec a sochař David Černý,“ potvrdil portálu iDNES.cz místostarosta Řeporyjí David Roznětinský.

Pamětní deska bude umístěna v horní části Řeporyjského náměstí. Na nedaleké lampě bude kamera napojená na městský dohledový systém.

„Inspirací nám byl jeden ruský server, který na toto místo desku umístil ve vizualizaci. Původně jsme uvažovali o jiném místě, ale pak nám došlo, že v horní části náměstí je to to nejlepší místo,“ dodal Roznětinský

Desku zaplatí několik dárců, ale městský úřad uchovává jejich jména v anonymitě. Podle Roznětinského by výroba mohla vyjít asi na sto tisíc korun.

DOKUMENT: Dopis Pavla Novotného adresovaný ruské ambasádě a Putinovi

Záměr starosty Řeporyjí Pavla Novotného vybudovat pietní místo věnované vlasovcům jednohlasně odsouhlasili zastupitelé městské části loni v prosinci

Radnice zatím nezveřejnila, co bude na desce napsané. Pravděpodobně se na ní ale neobjeví termín vlasovci. 

Tak byli nazýváni příslušníci Ruské osvobozenecké armády pod velením generála Andreje Vlasova. Několik stovek jich padlo právě na území Řeporyjí. 

Rusko vlasovce pokládá za zrádce a kolaboranty. Po oznámení postavit jim pomník byl starosta Pavel Novotný pozván do pořadu ruské státní televize Rossija 1, kde byl za svoje rozhodnutí kritizován. Proti se ohradilo i ruské velvyslanectví a Moskva.

5. května 2014