Koněv zůstal po protestu opět bez plachty, radnice odveze i lešení

  • 884
Radnice Prahy 6 začala v pondělí večer odstraňovat plot od pomníku maršála Koněva. Sochu nechala opatřit antigraffiti nátěrem. Zbylé lešení odveze v úterý. Učinila tak po odpoledním setkání lidí, kritizujících zakrývání sochy plachtou. Protest skončil jejím opětovným stržením, znovu tak učinil aktivista Jiří Černohorský. Policie ho odvezla z místa, odjezdu policejního vozu se snažili bránit demonstranti.

Radnice nechala pomník zakrýt v pátek poté, co jej vandal polil barvou. „Chtěli jsme sochu sice před barvami chránit plachtou, to se však ukázalo téměř až jako kontraproduktivní, a protože se nachází zcela volně ve veřejném prostoru, byla po vyčištění opatřena alespoň ochranným nátěrem,“ uvedl mluvčí radnice Prahy 6 Ondřej Šrámek. O dalším osudu pomníku bude jednat 12. září zastupitelstvo městské části.

Pondělního setkání se zúčastnil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a Pavel Havránek, místopředseda mimoparlamentní strany Česká Suverenita. 

„Nepovažuji vás za extremisty, jak vás nazval starosta Ondřej Kolář. Třicet let pomník nikomu nevadil a najednou přichází téměř výsměšná politická figura v podobě starosty. Maršál Koněv reprezentuje symbol osvobození Československa a reprezentuje to, že tady můžeme svobodně hovořit,“ řekl Jaroslav Foldyna.

Akci den před jejím konáním označil totiž starosta Prahy 6 Ondřej Kolář za sraz extremistů, které spojuje zaslepená láska k Rusku.

„Tito lidé chtějí konfrontaci, chtějí konflikt, chtějí vyvolávat a mezi lidmi živit nenávist. Stačí se podívat na jejich slovník, na jejich vystupování, na jejich chování. Prosím vás, nechoďte jim tam oponovat. Jen jim tím uděláte reklamu. Zítra je první školní den a děti budou plné zážitků a dojmů. Buďte raději s nimi. To má smysl. Ne nějaký otlemený Foldyna,“ napsal na Facebooku.

„Máme různé názory a volíme různé politické strany, ale jedna věc nás spojuje, odmítáme přepisování historie a odmítáme lidi, kteří pošlapávají hodnoty demokracie,“ uvedl na místě Jiří Ovčáček a při svém druhém vystoupení dodal, že jeho účast na akci posvětil prezident Miloš Zeman. 

Komunista Josef Skála přečetl otevřený dopis Andreji Babišovi, ve kterém se na premiéra obrací s výzvou, aby s vandalismem Prahy 6 neprodleně skoncoval a zajistili pomníku ochranu. Třeba tím, že ho vyhlásí za kulturní památku nebo pozemek s pomníkem odkoupí.

„Kdo nezná svoji minulost, je povinen si ji prožít znovu. Předpokládám, že až přijde správný čas, půjdeme i na radnici Prahy 6,“ uvedl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. 

Během proslovů vystupujících řečníků se ozývalo bučení a pískání několika odpůrců akce. S sebou měli vlaječky s překříženým srpem.

Setkání se zúčastnila i někdejší poslankyně a nynější lídryně České Suverenity Jana Volfová. Podle ní protestní shromáždění neprobíhají jen v Praze, ale na dalších šestapadesáti místech po celém Česku. Lidé podle ní pokládají květiny na pomníky vojáků Rudé armády. 

Volfová všechny zúčastněné požádala, aby přispěli na pokutu, která pořadatelům hrozí za zorganizování akce. Úřad ji totiž nestihl povolit. Ve správním řízení jim hrozí pokuta až patnáct tisíc korun.

Na závěr akce vyšplhal na lešení Jiří Černohorský a odřezal zbývající plachty z pomníku Koněva. Následné ho zadržela policie a v doprovodu skandujícícho davu Černohorského odvedla na stanici. 

Pomník Koněva před dvěma týdny polil vandal barvou a na podstavec nasprejoval nápis “Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme.“

Následně někdo přes noc pomník částečně očistil. V pátek 30. srpna nechala radnice pomník sovětského maršála obehnat lešením a zakrýt plachtou, aby zabránila dalšímu ničení. Zároveň tím připravila prostor pro antigraffiti tým, který měl sochu profesionálně očistit.

Plachta ale vydržela necelou hodinu. Z lešení ji odřezal Jiří Černohorský, který se označuje za občanského aktivistu. Poté v noci na sobotu zadržela policie dvojici opilých mladíků, kteří se plachtu snažili také strhnout. Třetí případ řešili policisté v sobotu odpoledne. V neděli večer byl pomník opět zakrytý, ale následující den byly plachty zase poničené.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 začal po rozhodnutí o zakrytí dostávat výhrůžky i fyzickou likvidací, proto obdržel policejní ochranu. 

Čtěte také:

Pomníky jsou věcí národa. Cizí země mu do toho mluvit nemají, říká historik

Památník maršála Ivana Koněva Praha 6 loni k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila u sochy tabulku s doprovodným textem. Ten popisuje roli Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi i v roce 1968, kdy údajně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem sovětských vojsk do Československa.

Šestá městská část je ohledně památníku Koněva ve sporu s ruským velvyslanectvím. Sochu odmítá radnice čistit, dokud nebude přesunuta do zahrady ambasády. 

30. srpna 2019

,