Pomník v Praze 6 připomínající setkání Maxe van der Stoela a Jana Patočky (1. března 2017). | foto: Yan Renelt, MAFRA

Praha má nový pomník. Stín připomíná nizozemskou schůzku chartisty Patočky

  • 0
Velvyslanectví Nizozemského království odhalilo pomník v parku Maxe van der Stoela v Praze 6. Stalo se tak přesně 40 let poté, co tento nizozemský ministr zahraničních věcí setkal s tehdejším mluvčím Charty 77 Janem Patočkou. Setkání umožnilo ukázat světu pravé motivy Charty 77. Pro Patočku mělo neblahé následky. Následovala série výslechů StB. Po jednom z nich mluvčí charty zemřel.

Pomník setkání Maxe van der Stoela a Jana Patočky vytvořil Dominik Lang. Má podobu betonového otisku stínu stromu.

Max van der Stoel

byl v letech 1973 - 1977 a 1981 - 1982 byl ministrem zahraničních věcí Nizozemského království. V roce 1992 se stal historicky prvním Vysokým komisařem pro národnostní menšiny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kterým zůstal až do roku 2000. .

Max van der Stoel obdržel řadu vysokých státních vyznamenání v Nizozemsku i dalších zemích, včetně Řádu T. G. Masaryka, který mu v roce 1996 udělil prezident Václav Havel.

„Jsme rádi, že můžeme připomenout zásluhy obou velkých mužů - Evropanů, v místě, kde se opět jejich cesty symbolicky propojují,“ uvedl J. E. Eduard W. V. M. Hoeks, velvyslanec Nizozemského království v České republice. Poukázal tak na fakt, že park a památník Maxe van der Stoela leží v těsné blízkosti Patočkovy ulice.

Max van der Stoel byl v roce 1977 v tehdejším Československu na oficiální návštěvě. „S ohledem na skandalizaci a pronásledování Charty 77 komunistickým režimem za asistence Státní bezpečnosti se schůzka konala v utajení. Dohodli ji novináři z van der Stoelova doprovodu v čele s Dickem Verkijkem s několika předními signatáři Charty 77,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. S Patočkou se setkal se v hotelu Intercontinental.

Patočka dostal díky schůzce možnost tlumočit idee charty do zahraničí. Navíc se od tehdejšího nizozemského ministerstva zahraničí Chartě 77 dostalo mezinárodní podpory. To rozzlobilo tehdejší režim. StB zvala Patočku na opakované výslechy. Profesor Patočka dlouhé výslechy velmi špatně snášel. Zemřel krátce po jednom z nic, 13. března 1977. (více o Chartě 77 a Patočkovi zde)