Policisté dopadli po deseti letech muže, které podezřívají z vraždy. (Ilustrační snímek)

Policisté dopadli po deseti letech muže, které podezřívají z vraždy. (Ilustrační snímek) | foto: shutterstock.com

Policisté zadrželi vietnamské bossy kvůli 10 let staré nájemné vraždě

  • 8
Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu objasnili po téměř deseti letech nájemnou vraždu z Prahy. Ve vazbě skončili dva vietnamští bossové. Samotného vraha, který 26. července 2002 zastřelil třiatřicetiletého Vietnamce, zatím ale nemají.

Vražda se stala v noci z 25. na 26. července 2002 v baru ve Slibné ulici v pražských Štěrboholích. Dvojice mužů vietnamské národnosti vešla společně s třetím mužem do baru. Maskovaný muž vyndal zbraně a donutil všechny, aby si lehli na zem a vyndali všechny cennosti.

"Zakuklenec přistupuje k jednomu z ležících a ptá se ho na jméno. Muž na zemi odpovídá. Poté následuje výstřel. Přibližně třicetiletý muž vietnamské národnosti je zasažen z bezprostřední blízkosti do oblasti hlavy a zůstává nehybně ležet," popsal mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Trojice následně z baru zmizela. Zasažený muž byl převezen do nemocnice, ale zranění podlehl.

V březnu 2011 ale získali detektivové materiál o organizované trestné činnosti v rámci vietnamské komunity. "Postupně se tak začaly odkrývat praktiky organizace, kterou měla dvojice podezřelých řídit. Tito údajní vietnamští bossové, kteří navenek vystupovali jako úspěšní podnikatelé, se usadili v České republice v devadesátých letech minulého století," řekl Hanták.

Oba měli slovenskou státní příslušnost a angažovali se v obchodní činnosti. Přitom spolupracovali s dalším svým krajanem, tehdy třiatřicetiletým podnikatelem a tichým společníkem firmy, která se věnovala obchodu. "A měla zásadní vliv na záležitosti týkající se dění na tržnicích," doplnil Hanták.

Obchod překazila vyšší finanční nabídka

Tehdy devětatřicetiletý muž a jeho o čtyři roky starší partner chtěli ovládnout trh a získat kontrolu nad většinou vietnamských tržnic v Česku. Podle svých plánů chtěli ovládnout pražskou tržnici SAPA a spojit ji s tržnicí BOKAVE a všichni trhovci měli přejít právě do tržnice Sapy.

"Dotyčný podnikatel sice souhlasil, avšak vzhledem k lukrativnější nabídce zprostředkoval uzavření smlouvy s jinými osobami. Tím došlo k naprostému paralyzování zájmů obou podnikatelů," popsal tehdejší události Hanták.

Právě to je mělo podle závěrů vyšetřovatelů vést k tomu, že nechají nepohodlného podnikatele zavraždit. Na to si najali dosud neznámého "zakuklence".

"Detektivové ÚOOZ sledovali činnost a pohyb v tržnici SAPA a na celém území ČR více jak rok a půl. Jsou přesvědčeni, že v jejich síti tentokrát uvízla dvojice mající významné postavení v rámci celé vietnamské komunity žijící na našem území," uvedl mluvčí.

Na 22. února si proto kriminalisté nachystali rychlou akci a podezřelé muže zatkli. Oba jsou nyní ve vazbě a vyšetřovatelé je již obvinili z vraždy. Pokud budou odsouzeni, mohou jít do vězení až na 15 let.

Případ tím ale pro kriminalisty nekončí. Dál totiž budou pátrat po muži, který podnikatele v baru zastřelil.

Vietnamce vrah zastřelil v baru ve Slibné ulici ve Štěrboholích.

Vietnamce vrah zastřelil v baru ve Slibné ulici ve Štěrboholích.