Středočeská policie představila v Berouně první vůz Škoda Superb v barvách policie, který je vybaven radarem. | foto: Policie ČR

První označené policejní auto měří rychlost, jezdit bude nejen na dálnicích

  • 27
Středočeská policie začala využívat první vůz Škoda Superb v barvách policie, který je vybaven radarem. Vůz umí měřit okolo jedoucí auta za jízdy. Jde o první označený policejní vůz s měřičem rychlosti v České republice, další začne brzy sloužit v Pardubickém kraji.

Radar byl nainstalován do jednoho z celkem 38 policejních Superbů, které si policie nově převzala. Všech 38 Superbů bude sloužit na silnicích v celé republice, pouze některé z nich budou vybavené radary. První vůz s radarem bude sloužit v rámci celého Středočeského kraje, kromě dálnic ho mohou řidiči potkat také na silnicích prvních i nižších tříd.

Podle ředitel služby dopravní policie Jiřího Zlého zavádí policie polepené vozy s radary v rámci vyvážení represivní a preventivní činnosti. „Vozidlo polepené bude vykonávat i preventivní činnost,“ řekl Zlý.

Podle vedoucího odboru metodiky a koordinace výkonu služby ředitelství služby dopravní policie Michala Hodbodě umí nový Superb měřit auta jak při souběžné jízdě, tak v protisměru, nebo vozy, které policejní vůz předjíždí. Dosud tuto funkci měly pouze vozy v civilním provedení

Superb v barvách policie s radarem začne brzy sloužit také v Pardubickém kraji. Policie počítá také s dalším rozšířením radarů do označených vozů. 

„Je vyhlášeno výběrové řízení na nákup vozidel s měřiči rychlosti,“ uvedl Hodboď. Kromě radaru mají nové Superby například i upravený polep na zádi vozidla, který obsahuje více fluorescenční barvy, aby byly vozy lépe viditelné na silnicích.

,