Domov U Věže v Nupakách u Prahy, který seniorům poskytoval sociální péči, aniž...

Domov U Věže v Nupakách u Prahy, který seniorům poskytoval sociální péči, aniž by k tomu měl povolení (4.2.2015) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Domov u Prahy účtuje seniorům i dvacet tisíc měsíčně, registraci nemá

  • 75
Velké poutače na rozlehlé růžové budově v Nupakách u Prahy hlásají, že jde o hotel. Ve skutečnosti v Domově u věže pečují o vážně nemocné staré pacienty, aniž by měli povolení k provozu. Policie na podnět ombudsmanky kvalitu péče prověřuje.

„Maminka je tu od listopadu a zhubla přes 20 kilo. Slíbili nám, že ji převezou do nemocnice, kde by jí zavedli břišní sondu, ale vůbec to neudělali. Údajně proběhlo jen vyšetření, o kterém nám vůbec neřekli, že ho budou dělat. Je to tady celkově divné,“ řekla Blažena Novotná z Čelákovic, když k domovu ve čtvrtek mířila.

„Řekli nám, že hubnutí je v této fázi nemoci normální, ale to nedokážu posoudit,“ zlobí se Novotná.

Její třiaosmdesátiletá matka trpí kombinací Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby ve třetím stadiu. Obě nemoci výrazně ovlivňují činnost mozku, chování a také pohyblivost pacientů.

Novotná se chce se obrátit na ombudsmanku a policii, protože kvalita péče, kterou v domově v Nupakách její maminka dostává, jí nepřipadá adekvátní.

Podobné obvinění však už policie prošetřuje. Podnět dostala právě od ombudsmanky, které zaslal udání pravděpodobně některý z příbuzných klientů.

Podle dobře informovaného zdroje MF DNES však rozsáhlá středeční kontrola, na které se podílel i lékař z benešovské nemocnice, nezjistila vážnější pochybení. To potvrzuje i policie.

„Vyšetřování stále probíhá, ale dosud nebylo zjištěno nic, co by vedlo k zahájení trestního řízení či uzavření domova,“ řekl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Pochvalné dopisy jiných klientů

Nejhorším prohřeškem zůstává chybějící platná registrace. Vedení ústavu ovšem odmítá, že by pochybilo.

„Úřady o tom vědí. Už před dvěma měsíci jsme podávali žádost o registraci, stejně tak jsme podávali žádost na schválení provozního řádu na hygienickou stanici. Domov navíc provozuje společnost, která má výjimku a může služby poskytovat pouze na základě oznámení, což jsme učinili,“ řekla MF DNES ředitelka Ladislava Novotná.

Firma totiž sídlí na území Evropské unie a na jejím území má také registraci pro poskytování sociálních služeb.

Co teď bude se zařízením a tamními seniory dál, zatím není jasné, protože policie ani úředníci šetření ještě neuzavřeli. Kraj však klientům doporučil v necertifikovaném zařízení nezůstávat a těm s bydlištěm ve středních Čechách nabídl možnost náhradního ubytování. To ve čtvrtek nikdo nevyužil.

Kraj nevylučuje další kontroly

To, že za snížením váhy maminky paní Novotné může být skutečně její choroba, potvrzuje i doktor Alexander Kučera, který pečuje o podobně nemocné pacienty v Sanatoriu Topas ve Škvorci.

„Je to velmi individuální, ale čistě obecně pozdější stadia Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby mohou být spojená s výrazným úbytkem hmotnosti,“ říká Kučera. Tělo totiž jednak rychleji spotřebovává i dostatečné množství stravy, anebo ji naopak někteří pacienti nejsou schopni normální cestou přijímat.

Péči chválí i referenční dopisy příbuzných klientů domova, které jsou vyvěšené na webu nupackého zařízení. Některé z nich jsou však datovány listopadem 2012, kdy domov ještě neměl fungovat.

Podle Novotné není ideální ani přístup k dalším pacientům.

„Když jsem byla s maminkou na pokoji, tak tam byla také ležící paní, které nikdo celé dvě hodiny nedal napít. Zdá se mi, že je tam nedostatek personálu,“ uvedla Novotná. Té se také nelíbí, že je na první pohled označen jen jako hotel a na internetových stránkách neuvádí konečné ceny.

Místo avizovaných téměř dvanácti tisíc měsíčně platila rodina za péči měsíčně celkem asi 23 tisíc korun. Případ podivného domova pro seniory není v kraji první. Majitelé domova v Šestajovicích teprve nedávno stanuli před soudem. To si dobře uvědomují i zástupci kraje.

Vyloučit podle nich nelze, že podobné kontroly budou pokračovat. „Po dokončení šetření se rozhodne o dalších krocích, zda například neprovedeme kontroly v dalších zařízeních,“ vysvětluje mluvčí středočeského krajského úřadu Nicole Mertinová.