V pražských Dejvicích do vodovodního řadu pronikly nebezpečné bakterie (25....

V pražských Dejvicích do vodovodního řadu pronikly nebezpečné bakterie (25. května 2015) | foto: Yan Renelt, MF DNES

Policie chce obžalovat dva lidi za kontaminovanou vodu v Praze 6

  • 2
Policie navrhla obžalovat dva lidi kvůli kontaminaci vody v Dejvicích a Bubenči z května 2015. Za obecné ohrožení z nedbalosti jim hrozí až pět let vězení. Podle kriminalistů dvojice porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání. Pražské vodovody a kanalizace vinu svých zaměstnanců odmítly.

„V dané věci vyšetřovatel podal státnímu zástupci návrh na podání obžaloby,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

„Návrh byl doručen na zdejší státní zastupitelství 1. března 2018,“ doplnil dnes obvodní státní zástupce pro Prahu 6 Richard Petrásek.

Pražané bez pitné vody

O obvinění dvou lidí policisté informovali před dvěma lety, stíhaným tehdy bylo 60 a 54 let. Jejich jména ani funkce policie nekomentovala. Podle informací médií se stíhání týká muže a ženy, dvou vedoucích pracovníků Pražských vodovodů a kanalizací (PVK). 

Vyšetřování prodloužila skutečnost, že policisté museli vyslechnout stovky lidí, kteří se k trestnímu řízení připojili jako poškození.

Podle vodohospodářů obvinění nepochybili. „Trváme na tom, že zaměstnanci PVK jsou nevinní. Událost byla způsobena chybně uloženým potrubím,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Onemocněly tisíce lidí

Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody od 24. do 28. května 2015. Kvůli vodě kontaminované bakteriemi a viry onemocněly přes čtyři tisíce lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi v nemocnici. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla 18 tisíc obyvatel.

Obviněná dvojice podle vyšetřovatelů uvedla obyvatele v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodržela postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě. Trestní stíhání začalo až tři čtvrtě roku po události. Věc si totiž vyžádala vypracování řady znaleckých posudků z různých oborů.

Pražské vodovody a kanalizace po kontaminaci uvedly, že ji nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, jak se nejprve spekulovalo, ale průsak z kanalizace. Sondy totiž odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním.

Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody (25. 5. 2015)