Bývalý starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský

Bývalý starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský | foto: David Neff, MAFRA

Policisté našli u exstarosty Prahy 11 Mlejnského 29 milionů korun

  • 317
Jeden z nejvlivnějších pražských politiků minulých let Dalibor Mlejnský, jehož donedávna domovská organizace ODS v Praze 11 byla tento týden v rámci stranické „očisty“ zrušena, musí vysvětlovat neobvyklý nález při domovní prohlídce. MF DNES zjistila, že u něj policisté našli desítky milionů korun.

Detektivové z protimafiánského útvaru obvinili už před volbami 40 členů bývalého zastupitelstva Prahy 11 - včetně exstarosty Mlejnského - kvůli nevýhodnému prodeji pozemků. Ještě předtím objevili při prohlídkách kanceláří úřadu i domácností u Mlejnského větší množství peněz.

Podle informací, které MF DNES ověřila u tří zdrojů obeznámených s vyšetřováním, zajistila policie přes čtyři miliony korun v Česku a dalších pětadvacet milionů našla v zahraničí.

„Něco málo mi doma našli,“ potvrdil Mlejnský MF DNES, že u něj detektivové objevili peníze. Uvést přesné částky však odmítl a dál se nechtěl bavit.

„Chci vše nejprve vysvětlit policii. Na výslechu jsem ještě nebyl,“ řekl.

O jaké peníze šlo, případně na jakých účtech je policie objevila a zda jsou nadále zabaveny, anebo už byly Mlejnskému vráceny, nechce sdělit ani policie.

Ojedinělý případ hromadného obvinění regionálních politiků, kvůli němuž se mimo jiné tento týden v Senátu (pro justici neúspěšně) řešila žádost o vydání senátora ODS Milana Pešáka, totiž ještě není uzavřen.

Mlejnský a jeho další bývalí kolegové čelí v případě obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a za porušení povinností při správě cizího majektu. Podle vyšetřovatelů prodali městské pozemky ve třech lokalitách pod cenou a způsobili tak škodu téměř 20 milionů korun.