Výbuchy, zranění. Obchodní dům na Smíchově cvičně obsadili teroristé

  • 9
Policisté od půl jedné v noci trénovali v obchodním centru na pražském Smíchově zásah při teroristickému útoku. Bylo to největší taktické cvičení, které pražská policie dosud pořádala. Účastnilo se ho přes tisíc figurantů, záchranná služba, hasiči i městská policie.

Cvičný teroristický útok a policejní zásah se uskutečnil v nákupním centru Nový Smíchov u zastávky Anděl. Větší část akce se konala přímo v obchodním domě.

„Doprovázely ji zvukové efekty připomínající výbuchy a střelbu. Akce se účastnilo také tisíc sto figurantů, z nich stovka utrpěla zranění různého charakteru, nebo přišla o život,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Zraněné figuranty záchranáři převezli do Fakultní nemocnice v Motole, kde zdravotníci spustili takzvaný traumaplán.

Policisté byli při tréninku vybavení cvičnými krátkými nebo dlouhými zbraněmi s cvičnými FX náboji, které zanechávají barevnou stopu.

Kromě asi 250 policistů zapojili jednotky hasičů a záchranářů, zaměstnanci magistrátu, dopravního podniku a také příslušníci městské policie. 

„Záchranáři ukončili zásah při cvičení Anděl 2019 ve 3:31, tedy 2 hodiny 39 minut po vyhlášení traumatologického plánu. Za tuto dobu zdravotníci ošetřili a transportovali do motolské nemocnice 109 pacientů,“ sdělila mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Policie na plánované cvičení upozornila už v minulém týdnu, chtěla tím předejít panice mezi obyvateli. 

,