Hlad a přivazování k záchodu. Babička zmizelé Valerie odmítla vypovídat

  6:06aktualizováno  14:17
Šestiletou Valerii z Prahy 3, která je od roku 2017 pohřešovaná, podle obžaloby dlouhodobě týrala její babička. Žena, která podle spisu vnučku přivazovala k záchodové míse nebo lednici, bila ji tyčí od vysavače a modřiny jí zakrývala líčidlem, odmítla před soudem vypovídat.

Obžalovaná hned na začátku hlavního líčení prohlásila s tím, že se necítí dobře.

„Už přes měsíc mám tyhle stavy, dostala jsem žlučníkový záchvat, mám horečky, je mi špatně, já to nezvládám. Jsem strašně slabá na to, abych se mohla bránit,“ řekla Soňa K.

Soud jednání na chvíli přerušil a zjišťoval přes vězeňského lékaře, který ženu ráno vyšetřil, zda je schopna účasti u hlavního líčení. Ten však konstatoval, že schopna je, její tvrzení označil za účelové. Ráno dostala pouze léky na zvýšený tlak. Soud proto pokračoval čtením dřívějších vypovědí obžalované.

Soňa K. získala Valerii a další tři vnoučata po svém zesnulém synovi do péče pravomocným rozhodnutím soudu v září 2016. A to navzdory tomu, že byla v minulosti odsouzena pro ohrožování výchovy mládeže. Sourozenci předtím strávili několik let v Klokánku poté, co je úřady odebraly z péče jejich matky.

I ona byla u soudního líčení s tchyní.

„Já nevím, kde je moje dcera. Jestli mrtvá, nebo kam ji (obžalovaná) dala, jestli ji prodala nebo co. Já jsem ji poškrábanou naposledy v listopadu, když měla poškrábanej obličej celej,“ řekla novinářům matka dítěte. Před soudem uvedla, že tchyni s dcerou viděla naposledy v listopadu 2017. Její matka prý situaci ohlásila na policii, ale údajně s tím nikdo nic neudělal.

Podle obžaloby začalo dívce a jejímu staršímu bratrovi po přestěhování k babičce peklo.

„Poškozeného nezletilého R. K. často fyzicky trestala nadměrným bitím po celém těle za využití různých nástrojů, například kuchyňskou obracečkou, naběračkou, vařečkou, tyčí od vysavače, páskem. Nechávala ho dlouho klečet na jednom místě, tahala za vlasy a uši, smýkala s ním a házela o zem, přičemž mu sprostě nadávala,“ píše v obžalobě státní zástupkyně Iva Brücklerová.

S ještě větší brutalitou se měla babička chovat k malé Valerii. Podle žalobkyně ji téměř denně nadměrně bila a to po celém těle, nevyjímaje hlavu a obličej, kopala ji až do vzniku mnohočetných a krvavých poranění. Když dívka křičela a plakala, strkala jí žena do úst hadr.

„Pomocí punčoch a posléze i pout jí svazovala ruce a nohy. Připoutávala ji k různým předmětům v bytě, například k trubce v předsíni, k madlu ledničky nebo v koupelně k záchodové míse, kde ji pak bez možnosti pohybu a ve tmě nechávala připoutanou mnoho hodin bez jídla, pití a možnosti vykonání potřeby,“ konstatuje žalobkyně.

Podle závěrů vyšetřování nechávala babička spoutanou vnučku v této pozici i spát. Jindy musela dívka hodiny klečet na jednom místě a nesměla promluvit.

„Odpírala jí dostatečný přísun jídla i pití. Nutila sourozence, aby ji bili. Roztahovala jí nohy do takzvaného provazu až do bolesti,“ popisuje obžaloba, která se opírá zejména o svědectví ostatních dětí.

V Německu Valerie nikdy nebyla, tvrdí teta

Obžalovaná poručnice policii už dříve sdělila, že se chtěla se všemi dětmi přestěhovat za dcerou - jejich tetou - do německého Freiburgu. Několikrát tam údajně s nimi byla na návštěvě vyřídit potřebné úřední záležitosti. Valerii pak prý na její vlastní přání u tety ponechala a s jejími sourozenci se vrátila do Prahy.

To ovšem novinářům u soudu popřela dcera obžalované. „Nikdy nebyla v Německu,“ prohlásila na chodbě soudu o Valerii její teta. Podle ní tam přijely jen tři děti.

„Máma, když jsem byla u ní na Vánoce, tak říkala, že (Valérie) je u mámy, u svojí matky,“ konstatovala. Později ji prý obžalovaná tvrdila, že děvče dala do psychiatrické léčebny. Dcera se rozhovořila také o tom, že ji a sourozence matka v dětství bila, takže nevylučuje, že stejně mohla zacházet i s vnučkou.

Valerie v Německu nikdy nebyla, tvrdí její teta:

I další příbuzní v přípravném řízení uvedli, že holčičku naposledy viděli před Vánocemi 2017. Státní zástupkyně Iva Brücklerová klade poručnici za vinu vedle týrání a opuštění dívky také ohrožení její výchovy, zanedbání povinné výživy a zpronevěru dávek a příspěvků, které babička na Valerii pobírala i po jejím neohlášeném zmizení.

Státní zástupkyně poukazuje mimo jiné na to, že poručnice Valerii neumožnila navštěvovat povinné předškolní vzdělávání. Zpronevěrou dávek pěstounské péče a sirotčího důchodu podle ní způsobila dívce škodu nejméně 55 tisíc korun. Zmocněnec pro nezvěstnou dívku požaduje také 355 tisíc korun za nemajetkovou újmu, pro jejího bratra dalších 130 tisíc.

Babička dětí je od loňského srpna ve vazbě, hrozí jí maximálně osmileté vězení.

K tomu, co se stalo s vnučkou, obviněná babička mlčí (březen 2019):

Modřiny a jizvy u týrané vnučky zakrývala babička údajně make-upem a obvazy. Dívka chodila ven v oblečení, v němž jí byla zima a které bylo znečištěno močí.

V těchto podmínkách měla žít Valerie nejméně patnáct měsíců. Pak zmizela a policistům se dosud nepodařilo objasnit, co se s ní stalo. Dívka může být mrtvá, její tělo se však zatím nenašlo.

Soňa K. je vedle týrání vnoučat obžalovaná i z toho, že dívku opustila a tím ji vystavila nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. Státní zástupkyně ji viní také z ohrožení výchovy a ze zločinu zpronevěry. Po zmizení vnučky žena dál pobírala měsíční dávky určené na toto děvčátko – pěstounský příspěvek, sociální přídavek a sirotčí důchod. Nezákonně se měla obohatit o téměř 55 tisíc korun.

Obvodní soud pro Prahu 3, který začne v pondělí mediálně sledovaný případ řešit, prodloužil babičce dívky letos v březnu vazbu. Reportér iDNES.cz se tehdy ptal obviněné ženy na osud Valerie, ona však cestou do soudní síně neřekla ani slovo. K případu se nechtěl vyjadřovat ani její obhájce.

Soňu K., která byla již v roce 2002 odsouzena za ohrožování výchovy mládeže, může soud v případě prokázání viny potrestat až osmiletým vězením.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

Auto zastavilo, aby dalo chodcům přednost, policisté ve vedlejším pruhu projeli

11. března 2024  16:13

Video z palubní kamery osobního vozu, které zachycuje možný přestupek policejního auta, se objevilo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Lupič v červené bundě se snažil ženě sebrat kabelku, natočila ho kamera

19. března 2024  10:38

V Praze 6 se neznámý muž v červené bundě pokusil zezadu okrást ženu o kabelku. Té se podařilo...

Kriminalisté vyšetřují vraždu ženy na Mělnicku, ve vazbě je její partner

18. března 2024  17:03

Kriminalisté vyšetřují vraždu v Kostelci nad Labem na Mělnicku. Obětí je čtyřiačtyřicetiletá žena....

Policie hledá patnáctiletou dívku z Čelákovic, večer se nevrátila z Prahy

18. března 2024  16:17

Pražská policie od víkendu pátrá po patnáctileté Barboře z Čelákovic. Dívka v nedělních večerních...

Pražská Libuš se konečně dočká důstojného náměstí, vybuduje ho před radnicí

18. března 2024  15:45

Městská část Praha - Libuš plánuje vytvoření centra obce, které dosud chybí. Využije k tomu prostor...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...