Podvodník si nechal posílat statisíce za nákup fiktivních aut na internetu

  • 11
Pražští kriminalisté dopadli pětadvacetiletého muže, který své živobytí založil na obchodování se smyšlenými auty, která nikdy nevlastnil. Podvody mu vydělaly až několik milionů korun, které pravděpodobně skončily ve výherních automatech nebo v drogách.

Postup při podvodném obchodování měl muž již nacvičený. Podle policistů na internetové servery umístil inzeráty, ve kterých nabízel fiktivní vozidla k užívání a k následnému odkupu.

Se zájemci poté dojednal podmínky a nechal si zaslat akontaci ve výši až několika stovek tisíc korun na k tomu určené bankovní účty.

Zájemci, kteří se už pravděpodobně viděli za volantem nového vozu, se ale auta nikdy nedočkali.

„Pachatel na reklamace podvedených nereagoval a získané peníze, ani po opakovaných urgencích nevracel,“ uvedl za pražské policisty Jan Rybanský.

Místo hotovosti zabavili policisté zbraň

Policisté díky ohlášeným případům a zjištěným stopám odhalili podvodníkovu totožnost a v minulých týdnech muže zadrželi. 

Muž podezřelý z podvodů měl při domovní prohlídce zbraň.

„Protože panovala obava, že bude ozbrojen střelnou zbraní, policisté ho zadrželi ve spolupráci se zásahovou jednotkou,“ dodal Rybanský. Zbraň při domovní prohlídce následně kriminalisté opravdu našli.

Co ale nenašli, byla hotovost, ta zmizela pravděpodobně ve výherních automatech nebo za úhradu drog.

Muži, který je aktuálně ve vazbě, hrozí až osmiletý trest ve vězení - a to i kvůli tomu, že za obdobnou trestnou činnost byl již v minulosti trestně stíhán.