Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Praha chce, aby National Geographic jako omluvu natočil jinou reportáž

  • 208
Vedení Prahy bude požadovat omluvu po kanálu National Geographic. Ten podle policie natočil a odvysílal nahraný dokument o Praze nazvaný Město podvodů. Podle radních dokument město poškodil, proto se chystají vyzvat českého zástupce National Geographic k jednání. Pokud by ho odmítl, zváží další právní kroky.

Na podvodně natočený dokument National Geographic, který popsal hlavní město jako ráj zločinců a podvodníků, upozornil tento týden deník Právo.

"Kanál odvysílal tento dokument loni v listopadu. My jsme se jím začali zabývat hned druhý den po jeho odvysílání, a to z vlastní iniciativy, nikdo nás k tomu nevyzval," řekla iDNES.cz pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová.

Vzhledem k tomu, že jde v dokumentu o různá místa hlavního města, kde se reportér údajně potkal s kapsáři, prodejci drog či vyděrači, začali kriminalisté ve spolupráci s jednotlivými policejními oddělení zmíněné "případy" prošetřovat.

"Díky tomu však postupně zjišťovali, že se ty události neodehrály tak, jak je dokument popisuje. Na základě výslechu zúčastněných aktérů se policisté dozvěděli, že byly jednotlivé situace zinscenované. Nešlo však o najaté herce, jak se původně psalo, ale o osoby, které se v Praze pohybují a kterým štáb za jistou úplatu řekl, co mají dělat, a jejich jednání pak natočil," popsala mluvčí.

Kriminalisté se následně obrátili na pražské zástupce společnosti National Geographic a požadovali vysvětlení od reportéra Connora Woodmana, který dokument natočil.

"Zatím však zůstala naše žádost bez odezvy. Ani reportér, ani nikdo jiný se nám neozval, aby zodpověděl naše dotazy. Pokud bude situace nadále stejná, nevylučujeme, že požádáme o pomoc Interpol. Budeme v takovém případě chtít, aby nám zprostředkovali výslech zmíněného reportéra," vysvětlila Rösslerová.

Prozatím však k tomuto kroku nemá pražská policie žádný právní důvod. "Přistoupili bychom k němu v případě, že by padlo nějaké trestní oznámení. V tuto chvíli je celá záležitost pouze v rovině občansko-právního sporu, který se týká hlavního města Prahy, případně některých institucí, které byly dokumentem poškozeny," uzavřela policejní mluvčí.

Praha je připravena bránit se i soudní cestou

Vedení Prahy, které se s obsahem dokumentu seznámilo po medializaci případu teprve tento týden, se rozhodlo, že bude po mediální společnosti National Geographic požadovat adekvátní omluvu.

"My chceme v první fázi vyzvat zástupce National Geographic na území České republiky, aby nám celou tu manipulativní reportáž, která očerňuje Prahu, vysvětlili a budeme požadovat omluvu ve formě náhradní reportáže, která by tu záležitost uvedla na pravou míru," řekl iDNES.cz pražský radní pro legislativu Lukáš Manhart.

Pokud by se však zástupci firmy jednání a následnému vyřešení situace bránili, je Praha podle jeho slov připravena přistoupit k dalším právním krokům. "O jaké kroky by konkrétně šlo, je zatím předčasné spekulovat," dodal Manhart.

Společnost Channels, která National Geographic v Česku zastupuje, se celou záležitostí údajně zabývá.

"Počítáme s tím, že magistrát to bude řešit právní cestou. Bereme to vážně. Od začátku spolupracujeme s policií. Znovu jsme požádali pana Woodmana, aby spolupracoval s kriminalisty i on. Nicméně ho žádným způsobem nemůžeme donutit, aby spolupracoval s českou policií, protože není náš zaměstnanec. Pro kanál pracuje jako externista," vysvětlila pro Právo Lada Dobrkovská ze společnosti Channels.

Podívejte se na ukázku z dokumentu Město podvodů

9. října 2013