Podvodníci vybírali od lidí peníze na diamanty, policie hledá svědka

  • 6
Pražská policie potřebuje k případu dvou zadržených podvodníků vyslechnout muže, kterého označuje jako svědka. Policistům by mohl objasnit bližší informace k podvodům s nákupem údajných diamantů, který lidem slibovali zadržení muži.

Z loupeže, podvodu a vydírání na území Neratovic, Plzně a Prahy jsou podezřelí dva muži ve věku dvacet pět a padesát pět let.

Policie hledá svědka.

„Požadovali od různých lidí, které si vytipovali, finanční částky s tím, že nakoupí diamanty, které následně se ziskem prodají. Dotyčným pak slíbili, že jim vrátí jejich vklad navýšený o procenta ze zisku,“ popsala policejní mluvčí Hana Křížová způsob, jak zadržení muži podváděli lidi.

Aby lidé nákup diamantů dokázali financovat, museli si brát půjčky, které dokonce jeden z obviněných předjednával jménem poškozených. Kdo si půjčku vzít nechtěl, čekalo ho vydírání.

V jednom případě, který podle kriminalistů nebyl ojedinělý, nechtěl poškozený svoji kreditní kartu se zařízenou půjčkou údajným obchodníkům s diamanty vydat.

„Ti mu však začali vyhrožovat a nakonec se jí zmocnili. Tyto dva podvodníky se kriminalistům podařilo odhalit a zadržet. Oba jsou v současné chvíli ve vazbě a v případě odsouzení jim za trestné činy loupež, vydírání, krádež a podvod hrozí až desetileté vězení,“ dodala Křížová.

Vyšetřování pro policisty ale neskončilo. V létě loňského roku s jednou odcizenou platební kartou vybíral hotovost neznámý muž, jehož totožnost se dosud nepodařilo policistům zjistit. Obracejí se proto na veřejnost. Pokud někdo muže na videu u platebního terminál poznává, ať kontaktuje policisty na lince 158.