PŮJDE ZAPLATIT I KARTOU? V budoucnu by se mohlo platit za jízdné přímo ve vozech pražské MHD.

PŮJDE ZAPLATIT I KARTOU? V budoucnu by se mohlo platit za jízdné přímo ve vozech pražské MHD. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Zaplaceno po jednom pípnutí? V pražské MHD by se mohlo platit kartou

  • 24
Pražský magistrát zvažuje, že jízdné v MHD v budoucnu bude možné uhradit kartou přímo ve voze. Už od podzimu půjde platit kartou v automatech na ruzyňském letišti. Dopravní podnik postupem času plánuje umístit moderní automaty i do stanic metra.

Cestující nastoupí do autobusu, přiloží platební kartu k žlutému terminálu a už se nebude muset o nic víc starat. Právě si totiž koupil jízdenku a každý revizor si to bude moci jednoduše ověřit.

Takto nějak by mohlo v brzké budoucnosti fungovat placení za jízdné v MHD. Společnost Visa Europe již dokonce předložila Praze konkrétní řešení.

„Vše je zatím na začátku jednání. Základním rysem systému je využití stávajících bezkontaktních karet, které umožní jak koupi jízdného, tak zároveň nahradí jízdní doklad,“ popisuje regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku Marcel Gajdoš.

Visa Europe navrhuje takzvaný otevřený systém. Fungovaly by v něm všechny druhy karet. Jedinou podmínkou by bylo, že musí být bezkontaktní.

„Pro cestující bez běžného účtu, kterými jsou například děti a turisté, je možné vydat předplacenou kartu, kterou lze následně používat k placení i mimo dopravu,“ dodává Gajdoš.

Na novém systému by se podílelo více společností, díky čemuž by nebyl závislý na jednom provozovateli, jako je tomu nyní například u kritizovaného projektu Opencard.

Plná náhrada by stála příliš

Právě kvůli pokračujícímu jednání o budoucnosti červené kartičky se město zatím nechce k platebním kartám v MHD vyjadřovat.

„V souvislosti s pokračujícím vyjednáváním skutečně platí v celé záležitosti i nadále nutné informační embargo,“ říká primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). On sám je nakloněn odborné diskusi, která by se placením kartou v MHD zabývala. A ukázala městu, kudy jít.

Ve hře jsou dvě možnosti. Jedna počítá s tím, že placení kartou v MHD bude fungovat současně s klasickými papírovými jízdenkami a případně SMS jízdenkami, druhá navrhuje, aby se v celé MHD platilo hlavně kartami.

Tato možnost je však podle města zatím nereálná. „Musel by se předělat celý současný systém. Náklady by byly vysoké,“ říká radní pro informatiku Jan Vašíček (TOP 09).

Už nyní si s myšlenkou placení kartou v MHD hraje Dopravní podnik a také Ropid.

„Na podzim umístíme na ruzyňské letiště čtyři automaty na lístky, u kterých bude možné platit bankovkami a kartou,“ říká mluvčí Ropidu Filip Drápal. Konečně, řekne si ten, kdo už na letišti potkal nešťastné cizince po jejich příletu do Prahy.

Moderní automaty plánuje postupem času umisťovat Dopravní podnik do stanic metra. Kartami v nich bude možné platit za papírové lístky.

Podle firem, které se specializují na platební systémy, je nejvyšší čas, aby se v MHD začalo kartami platit. „Jsme schopni nabídnout Dopravnímu podniku řešení, které jsme úspěšně implementovali v Londýně, Chicagu nebo Bratislavě,“ říká ředitel české Mastercard Miroslav Lukeš.

Dodává, že o placení kartami je ze strany měst i cestujících zájem. Systém je totiž jednoduchý, a když už se ho podaří zavést, přináší městu úspory.

Kartami se od roku 2005 dá platit v hromadné dopravě v řadě měst na území USA, Asie, Tichomoří i Evropy.