Od videoher se dostal k milionům a teď Stuchlík vede ANO do voleb

  18:35
V prostředí financí platí Petr Stuchlík za dravého byznysmena. A stejně jako se dravci znenadání snesou na svou kořist, i on se nečekaně objevil v čele ANO v boji o metropoli. Kandidátem hnutí na primátora se stal oficiálně před necelými dvěma týdny. Že ho Pražané, kterým chce vládnout, příliš neznají, není podle něj problém.

Petr Stuchlík, který má vést kandidátku ANO v Praze | foto: Profimedia.cz

„Známá tvář není podstatná. Důležitější je, aby v čele magistrátu stál zkušený manažer schopný úspěšně vyjednávat s šéfy vlivných firem. To splňuji,“ míní Stuchlík. Ve volbách chce vsázet právě na své obchodní úspěchy, díky nimž se stal multimilionářem.

S podnikáním začal v 16 letech. „Byl začátek 90. let a situace u nás v rodině nebyla jednoduchá, otec byl těžce nemocný. Chtěl jsem proto do rodiny něco přinést coby nejstarší dítě,“ vysvětluje, proč začal pracovat. Překládal manuály. „Pokud jste v 90. letech měli hodinky Casio nebo hráli Nintendo, s velkou pravděpodobností u nich byly přeložené návody ode mě,“ doplňuje.

Touto cestou se dostal k internetu a internetové reklamě. V roce 2000 založil s kamarádem Martinem Nejedlým (nejde o poradce prezidenta Miloše Zemana) společnost Fincetrum věnující se finančnímu poradenství. Za roky se rozrostla natolik, že vloni dosáhla tržeb okolo 1,6 miliardy korun.

Teď z firmy, kde už vlastní jen menšinový podíl, definitivně odchází. „Do podzimu bych ji měl opustit,“ říká. Zároveň tento týden prodal svůj podíl ve společnosti Fair Credit. „Co nebyl problém, když byl člověk investor, je kritizováno u kandidáta na primátora,“ říká. 

Kritizován byl za svou účast ve firmě, která poskytuje krátkodobé půjčky s vysokými úroky. Vysloužil si i označení lichvář. Jeho partner z byznysu Jakub Lohninský považuje Stuchlíkův vstup do politiky za přirozený krok. „V byznysovém životě toho dosáhl hodně, úspěšně vybudoval od píky firmu, dokázal řídit stovky lidí a vydělal svojí pílí velké peníze. Těžko by hledal novou motivaci v řízení další firmy, a tak jeho krok pokusit se změnit Prahu k lepšímu chápu,“ zhodnotil pro Lidové noviny podnikatel Lohninský. Znají se přes 12 let.

Sám Stuchlík říká, že se při nedávném studiu ve Spojených státech nakazil tamním duchem, že je potřeba společnosti něco vracet, pokud jste úspěšní. A zrovna v tomto rozpoložení dostal v červnu nabídku od předsedy ANO Andreje Babiše, aby se stal lídrem hnutí ve volbách na pražský magistrát.

„Já jsem pana Stuchlíka neznal. Byl doporučen, ani nevím kým,“ řekl tento týden serveru iDNES.cz Babiš. I po takových slovech však Stuchlík trvá na to, že od předsedy hnutí cítí podporu a odmítá, že by měl být jeho loutkou.

„Jsem finančně nezávislý, nepotřebuji někomu dělat loutku,“ říká Stuchlík. Zadobře je údajně i s členy ANO v hlavním městě. Ti přitom z dosazení Stuchlíka do čela své kandidátky byli nejprve rozladění. Pražská organizace si totiž za svého lídra zvolila poslance a zastupitele Patrika Nachera.

 Podle informací MF DNES se chystaly jednotlivé oblastní organizace po dosazení Stuchlíka psát Babišovi, aby ho zase stáhl. Nakonec tak neučinily. Nový lídr hnutí v metropoli míní, že už si své nové kolegy udobřil.

Cíl: spojit odlišné tábory

Se získanou přízní Babiše i pražského ANO chce nyní zaujmout i samotné obyvatele metropole. Zatím byl pro ně neviditelným. Sám však tvrdí, že na blahu Pražanů se podílel více než nějaký kariérní politik.

„Když jsem v roce 2014 kupoval rádio Classic, tak to nebylo proto, že bych na stanici s klasickou hudbou vydělal. Ale je to jediné soukromé klasické rádio v Praze. Klasická hudba k Praze patří, kdybych ho nekoupil, tak by ho získal někdo jiný a mohl by ho přeformátovat na něco jiného,“ soudí Stuchlík.

Komunální volby 2018

Tímto dílem MF DNES uzavírá seriál, ve kterém představovala lídry jednotlivých politických stran, kteří se chtějí po podzimních komunálních volbách stát primátorem či primátorkou hlavního města. 

Více než tímhle by však mohl voliče v Praze zaujmout tím, že není typickým představitelem tohoto hnutí. ANO nevolil, vstupovat do něj zatím nechce, finančně podpořil magazín Reportér, který založili lidé, kteří odešli z MF DNES, poté co jí koupil Babiš.

Sám Stuchlík nezastírá, že spadá do škatulky označované jako pražská kavárna, s níž přišel prezident Zeman a za jejíž členy jsou považováni městští liberálové. A právě tím by chtěl také získat voliče, jak „kavárny“, tak hnutí ANO. „Je třeba spojovat různé zájmy. A to je mým cílem,“ říká kandidát na primátora.

Server Seznam Zprávy nedávno uvedl, že ANO ve své analýze ke komunálním volbám v Praze uvádí, že by mohlo cílit na voliče SPD, KSČM a ČSSD. „Dokument jsem neviděl, ale jsem otevřený, nic není černobílé. Když někdo volí i třeba trochu extremistickou stranu, má k tomu asi důvod. Možná protože mu nikdo nenaslouchá. Nechci nikoho odsuzovat. Na každém hlasu záleží a s tím jdu do voleb,“ říká Stuchlík.

Zároveň odmítá, že by mohl být ve volbách při oslovování voličů komplikací, že není představitelem tradiční rodiny. Žije v registrovaném partnerství. „Překvapilo by mě, kdyby to bylo téma. I katolické Irsko má za premiéra gaye,“ říká Stuchlík.

„Chemici“ střídají Smetanu

Do voleb chce využít svých zkušeností ze zahraničí, kde pobýval, a kterými by se mohla inspirovat i Praha. Kupříkladu je pro regulaci služby AirBnB. „V zahraničí tento krok dokázal zlevnit byty,“ říká. Zaměřit se chce také na oblast dopravy. Vedle budování záchytných parkovišť je podle něj vhodné využít v Praze v dopravě inteligentní systémy, které by dopomohly k lepší plynulosti dopravy.

Ve volném čase kandidát ANO na primátora rád čte, sportuje a cestuje. Jelikož ve své pracovní kariéře procestoval dle svých slov část světa, stačí mu vyrazit na Kokořínsko.

Přitom do světa by dokázal sám doletět. „V roce 2006 jsme si splnil sen, udělal jsem si pilotní průkaz. Mám nalítáno přes 800, možná i 900 hodin,“ popisuje Stuchlík. Je posluchačem vážné hudby. Z ní skáče i do taneční muziky, které přišel na chuť při studiu v Nizozemsku. „Po Smetanovi se mohou rozeznít Chemical Brothers,“ směje se.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Nehoda se sportovním veteránem na D10 přerušila na hodinu dopravu

20. dubna 2024  14:23,  aktualizováno  15:40

Nehoda dvou aut uzavřela před sobotním polednem dálnici D10 na 33. kilometru ve směru na Turnov....

Policie překazila konflikt Baníkovců se Sparťany, několik fanoušků zajistila

20. dubna 2024  15:12

Policie před dnešním fotbalovým utkáním Sparty s Baníkem Ostrava zajistila osm fanoušků hostujícího...

Nehoda zablokovala Pražský okruh u Slivence, přistával vrtulník

20. dubna 2024  13:39,  aktualizováno  14:20

Nehoda osobního auta a dodávky zablokovala po sobotním poledni Pražský okruh v oblasti Slivence....

Konflikt na pražské ubytovně. Vážně zraněný cizinec skončil v nemocnici

20. dubna 2024  12:20

Třicetiletý cizinec skončil s vážným zraněním v nemocnici po incidentu v ubytovně u Bíleneckého...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...