Patrik Nacher, poslanec hnutí ANO, v Rozstřelu iDNES (19. února 2018).

Patrik Nacher, poslanec hnutí ANO, v Rozstřelu iDNES (19. února 2018). | foto: Michal Šula, MAFRA

Pražským lídrem ANO nebude Nacher. Hnutí chce za primátora šéfa Fincentra

  • 90
Jedničkou kandidátky pro podzimní komunální volby za Hnutí ANO se pravděpodobně stane ředitel společnosti Fincentrum Petr Stuchlík. Nahradit má poslance a pražského zastupitele Patrika Nachera, kterého si pražská organizace hnutí zvolila v primárních volbách.

„Věřím, že to bude ku prospěchu věci. Vedení hnutí má na toto rozhodnutí právo,“ komentoval krok strany iDNES.cz Patrik Nacher (ANO), který byl doposud v hnutí favoritem pro podzimní volby do pražského zastupitelstva.

Petr Stuchlík

Novým lídrem ANO je ředitel finančně poradenské společnosti Fincentrum Petr Stuchlík.

„V Praze žiji skoro čtvrt století, toto město miluji a mám pocit, že mu mohu něco vrátit. Všude kolem slyším volání po nových tvářích, ale málokdo chce obětovat svůj pohodlný život a snažit se něco opravdu změnit. Praha potřebuje zkušeného manažera se špičkovým vzděláním, zároveň člověka zodpovědného, finančně zabezpečeného a ‚otřískaného‘ tvrdým businessem. Protože poměry na magistrátě jiný neustojí,“ potvrdil informaci Stuchlík s tím, že nabídku ANO přijal.

O výměně uvažuje vedení ANO. Ve vnitrostranických pražských primárkách dali členové hnutí přednost Nacherovi před současnou náměstkyní primátorky Evou Kislingerovou či Karlem Grabeinem Procházkou.  

Serveru Novinky.cz informaci nepřímo potvrdil i premiér a předseda ANO Andrej Babiš. „Přemýšlíme o doplnění volebního týmu o manažera, nezávislého člověka, který by byl v týmu s panem Nacherem, který je poctivý a pracovitý politik,“ napsal premiér serveru v SMS.

Pro iDNES.cz pak uvedl, že výměna lídra je pouze v projednávání. „Hnutí od sestavy z minulých komunálních voleb očekávalo více, a proto chceme tým v Praze posílit čerstvou krví. Zatím ale není nic rozhodnuté,“ oznámil premiér Andrej Babiš.

Kandidátku pro volby bude předsednictvo strany řešit v pondělí. Nacher na ní pravděpodobně zůstane na nižším místě, ale podle svých slov si to rozmyslí přes víkend. 

Komplikace při výběru kandidáta na primátora mělo ANO v Praze i před posledními komunálními volbami v roce 2014. Kandidátku v Praze měl původně vést bývalý primátor Jan Kasl, další variantou byla podnikatelka Martina Schopperová. Nakonec byla jedničkou Andriana Krnáčová, která se po vítězství ve volbách ujala postu primátorky. Letos kandidovat nebude.