VIDEO: Pasáž u metra Budějovická je stále zavřená, byli jsme uvnitř

  • 3
Situace kolem uzavřené pasáže u výstupu z metra Budějovická je nadále nejasná. Společnost DBK, která vlastní obchodní dům u metra si nechala vypracovat posudek, podle kterého pasáž v havarijním stavu není. Magistrát nicméně stále tvrdí, že musí být zbořena.

Strop v pasáži je od ledna podepřen stojkami tak, aby se zabránilo případnému zřícení. Stojky zde doporučil umístit statik magistrátu. Vedení obchodního domu DBK s tím však nesouhlasí a říká, že podle jejich posudků je pasáž v pořádku a může být znovu otevřena. Na místo se dostal i kameraman iDNES.cz, který měl možnost stav pasáže natočit.

„Terasa je, podle těch posudků, v pořádku. Je jenom hodně zanedbaná a je opravdu ve špatném stavu povrchové úpravy. Je třeba ji řádně ošetřit a potom může fungovat ještě padesát nebo sto let. Terasa, z hlediska nosné konstrukce, je v pořádku,“ komentoval stav pasáže František Wald, vedoucí katedry ČVUT, která posudek pro DBK prováděla.

Podle ředitele obchodního domu DBK je 85 procent pasáže v dobrém stavu a zbylých patnáct procent by se mělo opravit.

Magistrát však s provedenými posudky obchodního domu nesouhlasí. „My se opíráme o celou řadu našich znalecký posudků, které vypracoval člověk, který má autorizaci. Nyní je bohužel ta situace mrzutá a společnost DBK se snaží svými posudky z celé situace vyvinit,“ vyjádřil se mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že objekt je v havarijním stavu a musí být zbourán.

V polovině února se však setkali v Rozstřelu Miroslav Velfl s členem výboru pro dopravu hlavního města Ondřejem Mirovským (psali jsme zde), kde se shodli, že je důležité najít provizorní řešení a pasáž alespoň částečně zprůchodnit. Zatím ovšem není jasné, kdy a jestli vůbec se pasáž veřejnosti otevře.