Parkovací dům v Mladé Boleslavi je už otevřený, jeho kapacita je 77 míst.

Parkovací dům v Mladé Boleslavi je už otevřený, jeho kapacita je 77 míst. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Parkovací dům v Mladé Boleslavi už funguje. Má přilákat lidi do centra

  • 2
Na náměstí v Mladé Boleslavi byl otevřen nový parkovací dům. Má do centra města přilákat i ty obyvatele, kteří jsou zvyklí všude jezdit autem. Rekonstrukce Staroměstského náměstí, jejímž hlavním cílem bylo oživit historické centrum města, se tak posunula do poslední fáze.

"Motoristé zde nyní mají k dispozici plnou kapacitu 77 míst, zatímco dosud jim sloužila omezená kapacita 38 míst," uvedl náměstek primátora Adolf Beznoska.

Z rekonstrukce Staroměstského náměstí už nyní zbývá jen dobudovat na střeše parkovacího domu centrum volnočasových aktivit, zpřístupnit podzemní chodby a výstavu archeologických předmětů, které byly nalezeny v průběhu rekonstrukce.

"Věřím, že díky vyššímu počtu parkovacích míst lidé budou do těchto míst jezdit častěji a pomohou dalšímu oživení historického centra. Už minulý rok, hlavně v letních měsících, bylo náměstí často skutečně plné lidí," pochvaloval si Beznoska.

Rekonstrukce náměstí

22. ledna 2010 – začátek rekonstrukce, vznikají problémy s archeology
duben 2010 – město finančně podporuje podnikatele, přesto jich několik krachuje
říjen 2010 – otevření hlavní části
únor 2012 – otevření parkovacího domu (cena: 7–18 h 10 Kč, 1. hod. zdarma, 18–7 h 10 Kč za celou dobu)
květen 2012 – plánované otevření centra volnočasových aktivit

Na náměstí během rekonstrukce přibyla svítící fontána, interaktivní model řeky Jizery se stavidly a dalšími vodními prvky, mluvící vrby, ale také lavičky, stromky či koše.

Velikou oblibu si získaly třeba farmářské trhy, které začnou znovu na jaře.

Otevřelo se zde několik nových obchodů či kaváren. Přesto se někteří místní podnikatelé domnívají, že ke skutečnému oživení historického centra zatím nedošlo.

Bez auta na náměstí nikdo nepřijde

"Na kulturní akce, které město pořádá zdarma, vždycky přijde lidí plno. Po zbytek roku je to ale horší. Důvodem je hlavně to, že obyvatelé Mladé Boleslavi jsou zvyklí všude jezdit autem. Na náměstí byl vždy problém s parkováním, takže sem za nákupy nepřijdou. Snad právě otevřený parkovací dům situaci zlepší," doufá majitel kavárny a vinotéky Radek Zakonov.

Podobně hovoří i ostatní podnikatelé, kteří zde mají provozovny. Rekonstrukce Staroměstského náměstí byla zahájena už před více než dvěma lety.

Stavební firma se už od začátku potýkala s problémy. Pod náměstím totiž byly postupně odkrývány archeologicky významné předměty. Na náměstí dlouho nikdo nemohl vjíždět, což vadilo hlavně podnikatelům. Několik jich zkrachovalo.