Memoriál Alfreda Nikodéma, 72. ročník nejstarší otužilecké akce v ČR.

Memoriál Alfreda Nikodéma, 72. ročník nejstarší otužilecké akce v ČR. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Ve Vltavě se při slavném memoriálu koupal rekordní počet otužilců

  • 9
Rekordních 397 plavců ve středu před polednem dorazilo na 72. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma v Praze se startem i cílem na severním cípu Slovanského ostrova. V minulém roce bylo otužilců o 28 méně. Teplota vody ve Vltavě dosahovala 4,5 stupně, na vzduchu bylo 2,5 stupně nad nulou.

Z mostu Legií a Masarykova nábřeží sledovaly nejstarší otužilecký závod v Česku stovky diváků. Stejně jako loni zvítězila v hlavní kategorii nejmladší česká přemožitelka kanálu La Manche Lenka Štěrbová, na druhém místě skončil Jakub Kočař.

Nejstarším plavcem byla osmaosmdesátiletá Božena Černá, nejmladšími se stali desetiletí Anna Amálková a Jakub Chytil. Mezi plavci byl i jeho otec Jaroslav Chytil, který od pořadatelů dostal pohár za letošní překonání Severního průlivu proslulého chladnější vodou, než má La Manche. 

Plavání s mezinárodní účastí

„Plavu od roku 2011 a synové se mě ptali, zda by nemohli plavat také. Nakonec před třemi lety začali. Nejlepší je začít plavat v září na pět až deset minut a tělo se stíhá adaptovat. Pro naši maminku je to úplné sci-fi, pro ni je tak akorát takových 35 stupňů ve stínu,“ řekl ČTK Jaroslav Chytil.

Soutěží se zúčastnili plavci nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Polska, Belgie, Argentiny, Británie, Německa nebo Ruska. Čekal je hlavní měřený závod na 750 metrů jako Memoriál Františka Venclovského a dvě tradiční kondiční tratě - 100 metrů jako Memoriál Štěpána Poláka a 300 metrů jako Memoriál Oldřicha Lišky.

Ve Vltavě se objevili špičkoví plavci s vavříny z mezinárodních soutěží i kondiční otužilci, kteří v zimní vodě nacházejí radost ze zdravého pohybu. Mezi aktivními účastníky byli letošní přemožitelé kanálu La Manche Zuzana Procházková, Rostislav Vítek a Michael Mrůzek, který svým časem současně ustanovil nový světový rekord v kategorii nad 50 let. 

Závod se jmenuje po zlatníkovi

Zaplavat si přišli i dřívější přemožitelé kanálu La Manche - Lenka Štěrbová, Dana Zbořilová, Abhejali Bernardová a Petr Mihola. Bernardová navíc letos úspěšně zdolala novozélandský Cookův průliv, a stala se tak teprve desátým člověkem na světě, který dokončil náročnou výzvu Oceans seven, tedy Sedmičku oceánů.

Nejstarší otužilecký závod je pojmenován po pražském zlatníkovi, který zpopularizoval sportovní otužování v tehdejším Československu. První vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě, tehdy pod vedením samotného Alfreda Nikodéma, se konalo v roce 1923. 

Největší zimu otužilci zažili v roce 1946, kdy měli plavat u Železničního mostu. Byl pětadvacetistupňový mráz a pořadatelům nepomohly ani sekyry, jimiž prosekávali led. Voda okamžitě zamrzala a plavat se nedalo.

,