Na Kolínsku byli nalezeni tři otrávení motáci pochopi a krkavec velký.

Na Kolínsku byli nalezeni tři otrávení motáci pochopi a krkavec velký. | foto: Klára Hlubocká

Ornitologové už letos našli víc otrávených dravců než za celý loňský rok

  • 20
Středočeská policie vyšetřuje nález tří kusů chráněného motáka pochopa a jednoho krkavce, které zřejmě někdo otrávil zakázaným pesticidem. Podle České společnosti ornitologické už bylo letos záměrně otráveno přes padesát ptáků. Je to více nálezů než za celý loňský rok.

Místo, kde výše zmínění ptáci uhynuli, našli kolemjdoucí na procházce přírodou v pondělí 19. dubna nedaleko obce Krakovany. 

„Nálezce oznámil mrtvou samici motáka pochopa, kterou ale ještě ten den z místa někdo odklidil. V úterý jsme ve vzdálenosti asi sta metrů našli na louce dva další mrtvé motáky, samce a samici, u zbytků bažanta. V blízkosti byl ještě mrtvý krkavec velký,“ uvedla psovodka Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické, která se svými psy specializuje na vyhledávání otrávených zvířat. 

Na Kolínsku byli nalezeni tři otrávení motáci pochopi a krkavec velký.

Hlubocká nález oznámila policii s podezřením, že byla zvířata otrávena nervovým jedem karbofuranem, který traviči nejčastěji používají. Tento pesticid se již řadu let nesmí používat v celé Evropské unii.

„Dravci byli v poloze typické pro otravu. Měli zaťaté pařáty a roztažená křídla, jak umírali v křečích. O dalších sto metrů dál byl mrtvý krkavec velký. Ten už byl výrazně staršího data úmrtí, pod ním byli mrtví brouci, kteří rovněž ukazují na otravu,“ popsala nález Hlubocká. 

Ornitologická společnost letos v Česku zaznamenala už více otrávených ptáků, než za celý loňský rok. Včetně nálezu z minulého týdne jde o 54 zaznamenaných otrávených kusů.

Mezi úhyny je například deset vzácných luňáků červených, nebo orel královský, který patří k nejohroženějším dravcům Evropy. 

„Motivaci na usmrcení srstnatých a pernatých dravců mají zpravidla nájemci honiteb. Další skupinou jsou chovatelé holubů či drobného zvířectva, nebo majitelé rybníků, kteří tímto způsobem hubí vydry,“ dodala Hlubocká.

Prudký nárůst hlášených případů vysvětluje tím, že díky pandemii lidé častěji chodí do přírody. Ohlásí tak více případů, na které by se jinak nepřišlo.

Travičům může hrozit v případě usvědčení až pět let vězení, ornitologové ale upozorňují na to, že z otravy ptáků nebyl v Česku dosud nikdo potrestán.