Na Hradě slaví 25. výročí vzniku republiky. K vidění je originál Ústavy

  • 24
Slavnostním střídáním Hradní stráže a mimořádným otevřením návštěvních místností Pražský hrad na Nový rok připomíná výročí 25 let od vzniku České republiky. Na výstavu i střídání stráží se přišly podívat stovky lidí. V návštěvních místnostech se mohou podívat třeba na originál české ústavy nebo na současnou i federální standartu.

Tradiční polední střídání Hradní stráže u vchodu z Hradčanského náměstí se dnes konalo ve slavnostnějším duchu. Na nádvoří přijely motocykly Hradní stráže, Hudba Hradní stráže zahrála v trojnásobném počtu. Ceremoniál byl doplněn o hlášení velitelů staré a nové stráže veliteli slavnostní jednotky, předána byla malá standarta prezidenta republiky a zazněla státní hymna.

Lidé mohli následně od 12:30 navštívit běžně nepřístupné hradní místnosti, otevřené budou zdarma do 17:00. V takzvaných návštěvních místnostech na třetím hradním nádvoří v minulosti bydlel správce Hradu, jejich současná podoba pochází z období první republiky. „Návštěvníci budou vstupovat takzvaným čestným vstupem pod prezidentským balkonem, který je jinak rezervován pouze pro nejvýznamnější oficiální hosty,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

01.ledna 2018 v 14:31, příspěvek archivován: 01.ledna 2018 v 15:51

Do 17:00 na Hradě v Návštěvní místnosti KPR otevřena mimořádná expozice k 25. výročí ČR! Výstavu si už prohlédla min. práce J. Němcová. https://t.co/z0mXQ9YLho

Zatímco velkou část diváků sledující střídání Hradní stráže tvořili cizinci, na výstavu zavítali zejména Češi. Na její otevření na nádvoří čekaly desítky až stovky lidí. 

Pražský hrad v lednu vystaví Zlatou bulu sicilskou či vzácný evangeliář

Na výstavě jsou k vidění třeba originální slavnostní výtisk Ústavy ČR, nejvyšší státní vyznamenání nebo originály dokumentů ze sbírek Archivu Kanceláře prezidenta republiky týkající se prvního českého prezidenta Václava Havla. Lidé si tak mohou přečíst třeba přání od amerických prezidentů George Bushe a Billa Clintona. Vystaveny jsou i současná a federální standarta. Pro prvních 5 000 návštěvníků je připraven pamětní list.

„Památka prvního prezidenta ČR Václava Havla bude připomenuta originály dokumentů ze sbírek Archivu Kanceláře prezidenta republiky z let 1992 a 1993, které mapují vznik České republiky i prezidentskou inauguraci. Vedle současné vlajky prezidenta republiky uvidí návštěvníci také standartu prezidenta ČSFR, která vlála nad Pražským hradem,“ vysvětlil Ovčáček, co dalšího bude na mimořádné expozici k vidění.

Korunovační klenoty a Zlatá bula sicilská

Další výstava začne v Císařské konírně 10. ledna a bude pod názvem V základech státnosti trvat do 15. ledna. „Návštěvníci budou mít unikátní možnost vidět nejvýznamnější listiny a některé archeologické památky, které leží v samotných základech české státnosti. Výstava bude velmi krátká, protože originály tak vzácných památek nic jiného neumožňují,“ poznamenal ředitel administrativní sekce kanceláře prezidenta Jan Novák. K vidění budou třeba dvě listiny Zlaté buly sicilské nebo vzácné evangeliáře včetně korunovačního evangeliáře Karla IV.

Na výstavu naváže zpřístupnění korunovačních klenotů. Lidé se na ně budou moci podívat ve Vladislavském sále a doprovodí je expozice o jejich osudech v době republiky. 

V únoru začne výstava, která přiblíží dějiny země od raného středověku po současnost. Vyvrcholením bude výstava nazvaná Doteky státnosti. Zaměří se na státní symboly České republiky a nabídne třeba vzácná státní vyznamenání nebo předměty spojené s významnými osobnostmi včetně atentátníků na Reinharda Heydricha.

Na konci února v Císařské konírně začne výstava Labyrintem dějin českých zemí. Formou zážitkové expozice představí tisícileté období, ve kterém vznikal a formoval se český stát. „Výtvarná stránka expozice je volena tak, aby každé zastavení evokovalo dobu, v níž se událost odehrála,“ dodal Novák.

,