Negrelliho viadukt | foto: Michal Šula, MAFRA

Oprava zavřela na dva roky Negrelliho viadukt. Vlaky musí jinudy

  • 4
Vlaky na pražském Negrelliho viaduktu vystřídali od úterní noci dělníci, a to na dva roky. Opravy změnily jízdní řád na dvou vlakových tratích - do Kralup či do Kladna. Most byl v provozu nepřetržitě téměř 170 let.

Cestující tak musí počítat s tím, že osobní vlaky do Kralup nad Vltavou i rychlíky ve směru na Děčím pojedou přes Holešovice a Z Masarykova nádraží budou vyjíždět o několik minut dříve.

„Vlaky nestaví ve stanici Praha-Holešovice zastávka a spěšné vlaky do Loun vyjíždí ze stanice Praha Holešovice,“ doplnil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Trasu změnily také vlaky na trase Praha-Kladno-Rakovník. Ty naopak na Masarykovo nádraží nezajíždí.

Rychlíky, spěšné a osobní vlaky jsou ukončeny nebo začínají buď ve stanici Praha Bubny Vltavská nebo ve stanici Praha Dejvice,“ popsal Šťáhlavský.

Osobní vlaky ve směru na Středokluky začínají a končí ve stanici Praha Dejvice. U několika málo spojů na trati č. 090 i 120 jsou další odlišná opatření.

Negrelliho viadukt spojuje Karlín s Bubny a je druhým nejstarším stojícím mostem v Praze. Byl postaven v letech 1846 až 1849 pro Severní státní dráhu z Prahy do Drážďan. Do provozu byl uveden 1. června 1850.

Oprava Negrelliho viaduktu zvýší kapacitu trati i nejvyšší povolenou rychlost - ze 40 na 60 kilometrů v hodině. Vzroste rovněž počet vlaků, které přes most za hodinu projedou. Oprava viaduktu je součástí plánované modernizace trati na Kladno s odbočkou na pražské letiště, která bývá označována jako rychlodráha (víc o rekonstrukci zde).

Rekonstrukce za 1,44 miliardy odstartovala už začátkem června, výluka začala až nyní. Ještě měsíc před zahájením výluky stále nebylo jasné, kudy budou vlaky jezdit (víc o tom zde).