VIDEO: Policisté ukázali, jak naháněli a zachraňovali opilého motorkáře

  • 11
Policisté zveřejnili nové video se sobotního stíhání opilého motorkáře, který při ujíždění naboural do betonového citybloku a vážně se zranil. Ukazují na něm mimo jiné i to, jak muži na místě poskytují první pomoc.

Motorkář nejprve na znamení zastavil, když však policisté vystoupili z auta, začal před nimi ujíždět. Levým jízdním pruhem se hnal rychlostí téměř sto padesát kilometrů v hodině. Dojel až k zastávce MHD Poliklinika Modřany, kde pás končil betonovou zábranou. Tu motorkář přehlédl a narazil do ní.

„ Letěl pak několik desítek metrů a dopadl na asfalt, kde zůstal ležet nehybně na silnici. Policisté tak okamžitě zastavili a běželi k němu zjistit jeho zdravotní stav. Měli připravený i defibrilátor,“ popsal mluvčí Tomáš Hulan.

Operační důstojník také na místo okamžitě poslal i policisty speciální pořádkové jednotky, kteří mají ve svých řadách školené záchranáře s odpovídajícím vybavením, v tomto případě rescue batohem.

Ti po příjezdu na místo zraněného prohlédli. „Především je zajímalo, zda motorkář nemá otevřené zlomeniny, nebo jakékoli jiné krvácivé zranění, kterým by mohlo docházet k možná až fatální ztrátě krve,“ uvedl Hulan.

Jakmile policisté zjistili, že žádné takové viditelné, život ohrožující zranění, dvaačtyřicetiletý muž nemá, začali připravovat krční límec, kterým by muži zafixovali krk a zabránili tak vážnějšímu zranění páteře. Zároveň tak připravovali k použití i pánevní pás, neboť vyvstalo podezření na zlomeninu pánve.

Všechny tyto pomůcky už ale zraněnému aplikovali záchranáři zdravotnické záchranné služby, kteří také dorazili ve velice krátké době.

„Společnými silami záchranáři a policisté ještě přímo na silnici muže zafixovali, přeložili ho na vakuové lůžko a naložili do sanitky. Až tam policisté motorkáře, ve chvíli, kdy již byl po zdravotní stránce plně zajištěn, podrobili orientační dechové zkoušce, kdy její výsledek byl pozitivní,“ zmínil Hulan. 

A  na závěr podotkl, že řidič nedbal své bezpečnosti ani co se týče oblečení. Na motorku totiž usedl v kraťasech a teniskách a jeho svrchní kožená bunda byla podle Hulana spíše módním doplňkem než bezpečnostním prvkem.