(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: operatoropencard.cz , Metro.cz

Praha musí zaplatit milionovou pokutu za Opencard, soud zamítl stížnost

  • 3
Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Prahy a potvrdil milionovou pokutu za chyby v projektu Opencard. Stejně jako Úřad pro ochranu hospodářské soutěže shledal problém v tom, že město v roce 2012 uzavřelo se společností Haguess smlouvu bez výběrového řízení.

Praha uzavřela s firmou Haguess licenční smlouvu už v roce 2006, o šest let později však podepsala další, která na tu původní navazovala. Akceptací licenčních podmínek magistrát podle soudu vytvořil pro společnost Haguess stav exkluzivity.

Platnost pokuty už loni potvrdil Krajský soud v Brně, v těchto dnech předchozímu rozhodnutí Nejvyšší správní soud (NSS) přisvědčil a kasační stížnost hlavního města zamítl.

Opencard pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Měla mít řadu funkcí, nakonec sloužila především jako tramvajenka. Současné vedení města projekt označilo za předražený a odmítlo v něm pokračovat. Uvádí, že karta vyšla na více než 1,74 miliardy.

Praha nemusí platit za neoprávněné užívání licencí k Opencard, řekl soud

Případ provází řada dalších sporů. Pražský městský soud letos v říjnu například rozhodl, že město Praha nemusí zaplatit 42,7 milionu korun a úroky za neoprávněné užívání licencí ke kartě Opencard. Soud zamítl žalobu firmy Castlebar Invest na vydání bezdůvodného obohacení (psali jsme o tom zde).

Castlebar zastupuje zájmy firmy eMoneyServices (EMS), jež tvrdí, že od společnosti Haguess získala práva ke kartě. To, že EMS je vlastníkem práv, se však podle soudu nepodařilo prokázat. Smlouvami s firmou Haguess se zabývaly i trestní soudy.

,