(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Magistrát hlavního města Prahy

Lítačku má přes půl milionu Pražanů, Opencard je v oběhu stále dvě stě tisíc

  • 13
Kartu Lítačka jako jízdní doklad pro cestování po hlavním městě využívá 620 tisíc lidí, stále ještě hodně lidí má však její předchůdkyni - kartu Opencard. Tu nosí v peněžence 230 tisíc lidí. Ve čtvrtek o tom informoval pražský magistrát.

Dnes je to právě dva roky, co bylo spuštěno vydávání zelené karty, která nahradila červenou Opencard. Město kartu postupně rozšiřuje o další funkce.

Loni v prosinci byl na škole v Praze 13 zahájen pilotní projekt Lítačka do škol. Karta, kterou žákům zajistí na žádost škola, žákům slouží jako karta pro vstup do budovy školy, přístup k tiskárnám nebo jako karta na oběd. Na kartu je možné nahrát kapesné (více zde). Město připravuje zapojení dalších škol.

V budoucnu by karta mohla sloužit také při nabíjení elektromobilů u veřejných nabíjecích stanic. 

Zelená karta slouží také při půjčování knih v městské knihovně, kde ji používá čtvrtina čtenářů. Použitím karty u pokladen vybraných pražských památek a dalších turistických cílů je možné uplatnit slevu na vstupném. Minulý rok pětiprocentní slevu do trojské zoo využilo zhruba 6400 návštěvníků.

Od léta bude také fungovat takzvaná Virtuální Lítačka. Cestující budou moci nahrát kupon MHD i na platební kartu nebo Inkartu Českých drah. Koupení jízdenek bude možné také přes mobilní aplikaci a odpadne nutnost aktivovat kupón ve validátoru. V aplikaci budou i informace o spojích hromadné dopravy a zpožděních. Stále však bude možné zakoupit jízdné přes Lítačku, SMS a papírové lístky.

Pořizovací náklady na systému Lítačky byly 8,2 milionu korun, což je pět procent proti ceně za Opencard. Průměrné měsíční náklady na provoz jsou 3,7 milionu korun. Lítačku spravuje městská firma Operátor ICT, Praha tak má celý systém pod svou kontrolou, neměly by se tak opakovat problémy s vydáváním karet a licencemi, které se v minulosti řešily u Opencard. 

Opoziční strany kritizovaly, že město lítačku pořídilo bez otevřeného výběrového řízení a že karta nemá dostatek funkcí

,