Bezpilotní rotorový universální systém (BRUS) vyrobil pro Policii ČR Vojenský...

Bezpilotní rotorový universální systém (BRUS) vyrobil pro Policii ČR Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany. | foto: Policie ČR

Ombudsmanka prověří nasazení policejních dronů proti trampům v Brdech

  • 225
Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová po podnětu prověří postup středočeské policie, která použila drony k odhalování trampů přespávajících v Chráněné krajinné oblasti Brdy. O přezkum postupu požádal advokát Tomáš Nahodil. Ten nepovažuje jednodenní přespání za táboření, které je v Brdech zakázané.

„Ombudsmanka obdržela podnět směřující proti postupu policie. Bude se touto věcí zabývat, vyžádá si podklady a vyjádření policie. Průběh a délku šetření v tuto chvíli nelze odhadnout,“ uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Podnět podal advokát Tomáš Nahodil, zaslal jej i ČTK. Ombudsmanku požádal o prověření vhodnosti a přiměřenosti prostředků zvolených policií k odhalování přestupkového jednání lidí přespávajících ve volné přírodě. Policie a obce podle něj za táboření v lesích považují i přespání ve stanu bez rozdělání ohně. 

„Dle mého názoru však neexistuje žádný rozumný důvod považovat za táboření i tuto jednodenní formu přespání na daném místě, neboť u ní na rozdíl od táboření schází znak dlouhodobosti,“ uvedl v podání Nahodil.

Současně se na ombudsmanku Nahodil obrátil s podnětem, aby si od obcí vyžádala informaci, nakolik na zákaz táboření ve vybraných lesních lokalitách upozorňují veřejnost.

Policejní dron na konci srpna objevil nedaleko vrchu Houpák v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy dvě místa, kde přespávali lidé. Oheň sice zapálený neměli, v CHKO je však zakázané i samotné stanování. 

,