Západní konec sídliště mezi Barrandovskou radiálou a Prokopským údolím by se podle nejnovější územní studie v budoucnu mohl rozrůst i o 80 bytových domů uspořádaných do bloků. Vizualizace ukazuje pohled směrem od Holyně. | foto: Ateliér 69

Praha 5 se odvolá proti povolení pro věžák a tři domy na Barrandově

  • 21
Další etapa výstavby na západním okraji sídliště Barrandov se nezdá vedení radnice Prahy 5. V projektech čtyř domů zvaných Kaskády je podle politiků vyčleněno málo prostoru pro obchody či služby a potíž vidí také s řešením parkování. Proti vydanému územnímu rozhodnutí se radnice odvolá.

Na okraji barrandovského sídliště nedaleko Prokopského údolí již společnost Finep v minulosti pět domů nazvaných Kaskády postavila. V druhé etapě usiluje o povolení pro stavbu dalších sedmi bytových domů.

S vyřizováním potřebných razítek pro první tři je o kousek dál. Pro sedmnáctipatrový věžák a další tři bytovky, které mají následovat a v nichž má dohromady vzniknout přes 230 bytů, vydal stavební úřad Prahy 5 územní rozhodnutí v půli dubna. Radní se však shodli, že úředníci jejich námitky vůbec nevyslyšeli, a hodlají se proti vydanému územnímu rozhodnutí odvolat.

„Samospráva podala v rámci územního řízení námitky, ty však nebyly vzaty v potaz. Výbor územního rozvoje doporučil radě, aby podala odvolání, což v každém případě učiníme,“ uvedl starosta Pavel Richter (TOP 09).

Nedostatky projektů radní spatřují hlavně v nedodržení požadavku čtyřicetiprocentního podílu jiné funkce, tedy že developer počítá s menším podílem prostor pro služby a občanskou vybavenost, než stanovuje územní plán. Stavební úřad však domy povolil na základě takzvané výjimečné přípustnosti.

Dále podle radnice není dostatečně zajištěno parkování. „Radní také nesouhlasili s postupným schvalováním jednotlivých etap celku Kaskády Barrandov s tím, že investor by měl záměr projednat v územním řízení jako celek, aby mohly být komplexně řešeny všechny atributy a funkce důležité pro životaschopné město,“ uvedla radnice na webu.

Podobné nedostatky projektu vytýká i společenství vlastníků jednotek z domu Kaskády Barrandov III, který společnost Finep v oblasti postavila mezi prvními.

S projekty developerů počítá studie

Počet parkovacích míst, které musí developer zajistit, stanovuje zákon. Odvíjí se od velikosti a dispozičního řešení bytů.

„V našich dřívějších etapách projektu v této lokalitě máme dosud volná parkovací místa v domech, které jsme zde realizovali. Kapacita parkovacích ploch u projektů je i v tomto případě dostačující, případně lze využít právě volných ploch u předchozích etap,“ uvedl již dříve na dotaz iDNES.cz mluvčí společnosti Finep David Jirušek.

Názorná mapka ukazující umístění již vyprojektovaných záměrů, které tvůrci...
Již vyprojektované záměry, které tvůrci zapracovali do územní studie.

Názorná mapka ukazující umístění již vyprojektovaných záměrů, které tvůrci zapracovali do územní studie Barrandova.

Radnice Prahy 5 si před nedávnem nechala zpracovat novou územní studii dalšího rozvoje území. Podle ní by mezi Barrandovskou radiálou a Prokopským údolím mohlo v budoucnu vyrůst až osmdesát bytových domů uspořádaných do bloků a do nich by se mohlo nastěhovat až osm tisíc lidí (psali jsme o tom zde).

Kvůli podobě zpracované studie radnice sklidila kritiku například ze strany Spolku Za lepší Barrandov, jemuž vadí, že radnice nechala záměry Finepu a dalších developerů do studie zapracovat.