Zchátralý komín cihelny lákal lezce, musel jít k zemi

  • 4
Komín bývalé cihelny ve Velimi na Kolínsku musel k zemi . Přestože je ve špatném stavu, často ho vyhledávali komínáři, kteří po něm lezli. Aby se nestalo neštěstí, nechal ho majitel odstranit.

Více než čtyřicetimetrový komín padl k zemi po 14. hodině. Patřil k bývalé cihelně, kterou v restituci získal Jan Karbusický. Podle něj komín tak desítky let vlastně neexistoval.

„Byl to takový danajský dar. Fungovaly tady dvě cihelny, tehdy za komunismu si je úředníci odškrtli. Zbourali ale jen jednu, protože tady se jim areál líbil a skladovali v něm nějaké zemědělské produkty. Jenže katastrálně už cihelna, a tedy de facto ani komín neexistují,“ vysvětluje majitel s tím, že chce dát konečně věci do pořádku. 

Komín byl navíc nebezpečný. „Vyhledávají ho komínáři a lezou na něj, což je nebezpečné a já tu nechci denně obcházet a hlídat komín,“ upozornil ještě před odstřelem. Zbytky po vysokém komínu odklízet nebude.

K demolici bylo použito pět kilogramů trhaviny a padesát rozbušek.

„Komín byl po celé délce rozražený bleskem a hrozilo, že se rozvalí na dvě poloviny. To se nám podařilo eliminovat časováním náloží,“ přiblížil vedoucí odstřelu Zdeněk Šobíšek. 

O zbourání stavby se snažil Karbusický už pět let, vždy snaha jeho i odborníků na něčem ztroskotala. „Jednou to chtěli zkoušet i jeřábem,“ dodal.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,