Obyvatele kladenského činžáku vystrašily hákové kříže a šibenice

  • 17
Neznámý výtržník namaloval hákové kříže a další nacistické symboly a protiromské nápisy do chodby činžáku ve Vítězné ulici v Kladně. V domě žijí i Romové. Policisté po pachateli pátrají. Obyvatelé domu mají strach.

Až půl metru velké hákové kříže, namalované šibenice s nápisem Cigán a velkým písmem vyvedené extremistické heslo Nic než národ se v chodbě domu nad poštovními schránkami a na stěnách výtahů objevily v noci na středu.

"Už ve výtahu bylo všechno pomalované hákovými kříži. Když jsem sjela dolů, byla toho tady celá hala. Na zásah státní policie přijel člověk, který to vše hned zamaloval," popsala iDNES.cz důchodkyně Blanka Lorberová, která zavolala policii.

Obyvatelé domu netuší, kdo nápisy namířené zřejmě proti místním Romům vytvořil. "My tu máme jednu romskou rodinu, která žije příkladným životem, děti vodí do školy. Nevím, kdo má ramena a schovává se za tmu," řekla Lorberová.

Nacistické symboly na zdech zvlášť citlivě nesou starší obyvatelé domu, kteří zažili druhou světovou válku. "Máme strach, to se může obrátit i proti starým lidem. Děsí nás to, protože oni to nezažili, nezažili to ani jejich rodiče. Kdyby rodiče věděli, co dělají jejich děti, museli by jim napohlavkovat," doplnila důchodkyně.

Policisté na případu podle mluvčí Soni Budské intenzivně pracují. "Bylo to beze svědků, zatím bohužel nikoho nemáme," uvedla Budská. Pokud se pachatele podaří dopadnout, hrozí mu za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka šestiměsíční až tříletý trest.

,