Kvůli zakázce v projektu opencard bylo obviněno deset radních. Ti s postupem policie nesouhlasí. (Ilustrační snímek)

Kvůli zakázce v projektu opencard bylo obviněno deset radních. Ti s postupem policie nesouhlasí. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Radní obvinil ÚOOZ, že opsal obvinění za Opencard ze studentské práce

  • 24
Syn pražského radního Pavla Richtera tvrdí, že policisté část obvinění v kauze Opencard opsali z jeho studentské práce. Otec proto předal Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení. Podezřelým je podle Richtera Oldřich Hluško z ÚOOZ, který je pod obviněním podepsán.

Policejní útvar se k nařčení politiků nechce vyjadřovat. "Tuto kauzu už nebudeme nijak komentovat ani reagovat na jakákoli vyjádření," řekl iDNES.cz mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Detektivové před dvěma týdny kvůli kritizovanému projektu Opencard obvinili deset radních, včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS), a také některé úředníky (více čtěte zde).

Podezřelí jsou z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky za zhruba 74 milionů korun, kterou loni získala bez výběrového řízení firma Haguess.

Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy podle jejích členů byly špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy. Podala proto k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají kauzu na starosti.

Nyní radní oznámili, že pětina textu obvinění pochází z práce studenta práv Martina Richtera. ÚOOZ prý část práce opsal, aniž uvedl zdroj. "Nemohl jsem uvěřit tomu, že se něco takového může stát," řekl náměstek primátora Richter.

"Nejsem si jist, jestli je to celé něčí svérázný smysl pro humor, kterému moc nerozumím, nebo čirý diletantismus," doplnil. Oznámení, které dnes Richterův právní zástupce předal Generální inspekci bezpečnostních sborů, viní příslušníka z toho, že porušil autorská práva a že zneužil pravomoc úřední osoby.

Student psal o trestní odpovědnosti zastupitelů za hlasování

Že jsou v obvinění pasáže ze studentské práce, zjistil Martin Richter, když si pročítal obvinění radních a tedy i jeho otce. "Zarazilo mě, že jsem četl vlastní věty a formulace z mé studentské práce. Nicméně jsem shledal s ročním odstupem, jak jsem získal nové zkušenosti, že je velice obecného rázu a že si nemyslím, že je pro praxi použitelná. Nicméně části v obvinění jsou doslovně zkopírované," popisuje. V obvinění pak podle něj jsou tři strany jeho práce.

Práci vytvořil Martin Richter loni v rámci vědeckého semináře s názvem Trestní odpovědnost zastupitelů za hlasování. Tato studie byla poté odevzdána do soutěže Studentská vědecká a odborná činnost a následně volně přístupná na webové stránce fakulty.

"Je to potvrzení absurdního divadla, které se tu odehrává," komentoval údajné opisování předseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra.

Policie se zabývá kauzou předražené karty Opencard dlouhodobě. Na konci října pražské státní zastupitelství obžalovalo pět úředníků z pražského magistrátu, kteří prý zvýhodnili jednu firmu v zakázkách předražených o desítky milionů korun.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

, ,