Mezi obviněnými je i bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. (Ilustrační snímek)

Mezi obviněnými je i bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. (Ilustrační snímek) | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Policie obvinila Dvořáka a čtyři další kvůli jízdenkám v pražské MHD

  • 22
Protikorupční policie obvinila pět lidí kvůli tisku a dodávkám jízdenek pro pražský dopravní podnik a projektu elektronických jízdenek. Kauza se týká smlouvy s firmou Neograph, která jízdenky vyráběla. Mezi obviněnými je i bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák.

"Bylo zahájeno trestní stíhání pěti osob, přičemž jeden obviněný je podezřelý ze spáchání trestných činů pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku," píše se v tiskové zprávě, kterou na svém webu zveřejnilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Tři další obvinění jsou podezřelí ze spáchání trestných činů pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku ve formě účastenství (pomoci). Dva z obviněných jsou dále podezřelí ze spáchání přečinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Kdo je kdo v kauze

Dopravnímu podniku od roku 2008 dodávala jízdenky společnost Neograph. Firmu v té době zastupovali Jan Janků a Vladimír Sitta.

Část peněz zaplacených za jízdenky Dopravním podnikem se podle Nadačního fondu proti korupci odvádělo do firmy Cokeville Assets. Tu v ČR zastupoval Peter Kmeť.

Lobbista Ivo Rittig uzavřel smlouvu o poradenských službách s firmou Cokeville Assets.

Šachta & Partners je advokátní kancelář, která připravovala mnoho smluv pro Dopravní podnik. Léta zastupuje Ivo Rittiga. Advokáti sedí nebo seděli ve firmách, kde figuroval Peter Kmeť.

"Jedná se tedy konkrétně o dva skutky, které spočívají ve výběru dodavatele tisku jízdenek a dodavatele elektronické jízdenky," řekl MF DNES žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Adam Borgula.

Jedním z obviněných je i bývalý generální ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. "Jo, je to pravdivá informace. Jde o Neograph, jestli jsem to pochopil správně, tedy jízdenky," potvrdil obvinění Dvořák.

Dalšími stíhanými jsou podle něho Jan Janků, který za společnost Neograph před lety smlouvu na tisk jízdenek s dopravním podnikem uzavřel, a také bývalý ekonomický ředitel dopravního podniku Ivo Štika.

Dopravci škoda nevznikla, tvrdí Dvořák

"Jde čistě o manipulaci pro média. Paradoxem je, že existují jak právní stanoviska, tak znalecké posudky, jež má policie k dispozici, a které říkají, že vše bylo podle zákona a žádná škoda nevznikla," dodal Dvořák.

Dvořák už jednou obviněn byl a to kvůli zakázce na prodej kupónů v metru.. Protikorupční policie ho obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z pletich při veřejné soutěži v souvislosti s výběrovým řízením pražského dopravního podniku na prodej kupónů ve vestibulech metra. Podle kriminalistů byla údajně předražená zakázka zmanipulována ve prospěch firmy Cross Point (podrobnosti najdete zde).

Obvinění iDNES.cz potvrdil i Ivo Štika. "Ano, obvinění jsem obdržel a předal právníkovi. Podle mého názoru je postup policie velice nestandardní. Kriminalisté měli k dispozici mnohastránkový materiál, který obsahoval i čtyři znalecké posudky, jež říkají, že dopravní podnik jinak postupovat nemohl," konstatoval.

Podle jeho slov postupovalo vedení dopravního podniku při uzavírání smlouvy na dodávku papírových jízdenek v souladu s doporučením Národní centrály proti padělání, která v roce 2007 doporučila změnu desingu jízdenek. "V posudcích soudní znalec potvrdil, že jediným výrobcem tohoto nepadělatelného papíru je právě společnost Neograph," vysvětlil Štika.

Smlouva mezi dopravcem a Neographem byla ukončena

Dopravní podnik na konci roku 2011 nevýhodnou smlouvu na dodávku papírových jízdenek se společností Neograph ukončil. Firma sama uznala, že tisk lístků byl předražený a navrhla dopravci ukončení kontraktu (více čtěte zde).

Nadační fond proti korupci před dvěma lety upozornil, že existují smlouvy mezi Neographem a firmou sídlící na Panenských ostrovech. V této firmě měla údajně končit část peněz, které dopravce platil za jízdenky.

To pak prý lístky zbytečně prodražovalo.

,