Na jezeře Lhota se utopili dva chlapci, hledali je hasiči i policie | foto: Romana Navarová, iDNES.cz

Soud obnovil trestní stíhání rodičů chlapců, kteří utonuli v jezeře Lhota

  • 11
Krajský soud v Praze vyhověl stížnosti žalobkyně a obnovil trestní stíhání rodičů dvou chlapců, kteří předloni utonuli v jezeře Lhota u Prahy. Mělnický okresní soud tak musí rozhodnout znovu. Stíhání rodičů už jednou zastavil s tím, že největším trestem je pro ně úmrtí dětí.

„Rozhodnutí soudu I. stupně bylo zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ cituje z justiční databáze Česká televize, která na posun v případu upozornila. Bližší odůvodnění Krajského soudu v Praze není k dispozici, protože rozhodnutí ještě nebylo doručeno účastníkům řízení.

Chlapci vietnamského původu se na přírodním koupališti utopili 2. srpna 2018. Ve vodě je našli potápěči asi po dvou hodinách. Případ vyvolal velkou pozornost, neboť podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali, matkám dětí prý nikdo nevěnoval pozornost. Ředitel areálu to tehdy odmítl.

Policie navrhla obžalovat tři rodiče utonulých dětí kvůli usmrcení z nedbalosti. Mělnický soud letos na konci května trestní stíhání rodičů zastavil. Podle jeho názoru je pro rodiče největším trestem úmrtí dětí. Shodli se na tom i státní zástupkyně a obhájce.

Žalobkyně Dana Čechová nicméně obžalované vinila ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti, rodiče podle ní zanedbali rodičovskou zodpovědnost. Rodiče chlapců nevypovídali ani na policii. „Pokud by tady byli přítomni, tak můžeme říci, že to hlavní líčení mělo minimálně výchovný efekt. Ale oni tady nebyli,“ řekla Čechová po vynesení rozsudku.

Na jezeře Lhota se utopili dva chlapci, hledali je hasiči i policie

V červnu se rozhodla podat proti zastavení trestního stíhání stížnost ke Krajskému soudu v Praze. Pro rodiče stále požaduje podmíněný trest. „Soud se nijak nevypořádal se situací obžalované, která se v průběhu trestního řízení dopustila další trestné činnosti, a to ve velmi krátké době po úmrtí svého syna. Za tuto trestnou činnost již byla odsouzena,“ upozorňuje podle ČT žalobkyně.

Protože krajský soud stížnosti Čechové vyhověl, případ znovu posoudí Okresní soud v Mělníku.

2. srpna 2018