Experti rozdělili Slaný na 22 celků, které budou opravovány postupně. (Ilustrační snímek)

Experti rozdělili Slaný na 22 celků, které budou opravovány postupně. (Ilustrační snímek) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Obnova centra Slaného zažene dělníky několik metrů pod zem

  • 4
Centrum Slaného čekají další fáze rekonstrukce - a práce budou tentokrát těžší. Na některých místech se bude kopat až čtyři metry hluboko. Na pěší zóně v Husově ulici budou nové chodníky, silnice, veřejné osvětlení i kanalizace. Město vyjde oprava na 40 milionů korun.

"Práce by měly začít v květnu," řekl starosta Slaného Ivo Rubík. Rekonstrukce na pěší zóně budou podle Rubíka rozděleny do několika částí. Husova ulice nebude uzavřena kompletně, aby v ní mohly být zásobovány obchody.

Při opravách zanikne podloubí v domě U Zmatlíků. Město a majitelé domu se na tom dohodli s památkáři. "Podloubí tam nikdy nebylo, bylo uděláno nedávno," poznamenal Rubík.

Hlavním problémem oprav budou podle Rubíka práce na inženýrských sítích, které jsou v blízkosti základů historické Lounské brány. "Zvolili jsme nejsnazší řešení s minimálními zásahy do podzemních chodeb. Archeologové tady nebudou mít moc práce, protože kanalizace v podstatě vede ve stávající linii," podotkl Rubík.

Přesto nebudou práce jednoduché. Kanalizace je v některých místech až čtyři metry pod zemí. "Vodovodní a kanalizační přípojky u některých objektů jsou velmi staré a sítě jsou neuvěřitelně hluboko. Musíme se sejít s projektantem, abychom zjistili, co se dá udělat," řekl místostarosta Jaroslav Hložek.

Předešlá rekonstrukce byla delší a prodražila se

Opravy Husovy ulice budou ukončeny na hranici Masarykova náměstí, kde by měla oprava centra podle starosty v budoucnosti pokračovat. Experti rozdělili Slaný na 22 celků, které budou opravovány postupně.

První etapa, která se týkala Vinařického ulice, byla o 6,5 milionu korun dražší a o pět měsíců delší, než se předpokládalo. Důvodem byly komplikace s rozbitou kanalizací a archeologický výzkum, který se kvůli velkému množství nalezených památek protáhl.

Lidé ale díky výzkumu v opravené ulici uvidí například základy Pražské brány nebo takzvaného barbakánu, který v minulosti umožňoval lepší ochranu vstupní brány před nepřítelem.

Peníze dalo město také do osvětlení bastionu, tedy části opevnění, kde se soustředilo dělostřelectvo. "Nasvícen je nově také most nebo zrestaurovaná socha Antonína Paduánského," dodal Rubík. Město také opravilo za 31 milionů korun Vinařického ulici.

Celkem za obnovu centra z rozpočtu a dotací zaplatí 300 až 400 milionů korun.

,